Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διώξεις κατά τεσσάρων ατόμων στις ΗΠΑ για διαρροή πληροφοριών

Διώξεις κατά τεσσάρων ατόμων στις ΗΠΑ για διαρροή πληροφοριών

Με διώξεις απαντά η κυβέρνηση Τραμπ στα δημοσιεύματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη κατά τεσσάρων ατόμων.

Με διώξεις απαντά η κυβέρνηση Τραμπ στα δημοσιεύματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη κατά τεσσάρων ατόμων.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με «εντυπωσιακό πλήθος διαρροών» απόρρητων πληροφοριών.

Σημείωσε ότι έχουν τριπλασιαστεί οι έρευνες που αφορούν τις διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών, ισχυριζόμενος ότι «ο εντυπωσιακός αριθμός διαρροών υπονομεύει την ικανότητα της κυβέρνησής μας να προστατεύει τη χώρα». Έχουν αυξηθεί επίσης κατακόρυφα τα αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της όσον αφορά την κλήτευση μέσων ενημέρωσης προκειμένου να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αυτή η κουλτούρα των διαρροών πρέπει να σταματήσει», είπε παρουσιάζοντας, μαζί με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς το σχέδιό του για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό.

Ο Σέσιονς είχε επικριθεί πρόσφατα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν αντιμετωπίζει με «αποφασιστικότητα» τις διαρροές. Δέχεται επίσης πιέσεις προκειμένου να πλήξει σκληρά όσους κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ μιλώντας υπερβολικά στα μέσα ενημέρωσης. «Το πραγματικό ερώτημα είναι να μάθουμε γιατί υπάρχουν τόσες παράνομες διαρροές προερχόμενες από την Ουάσινγκτον», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κάποιες από τις πρόσφατες διαρροές ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον Τραμπ ή παρουσίαζαν μια διόλου κολακευτική εικόνα του.

Για παράδειγμα, η Washington Post δημοσίευσε την Πέμπτη την απομαγνητοφώνηση μιας θυελλώδους τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Σε μια άλλη συνομιλία του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε, εμφανίζεται να παρακαλάει, ματαίως, τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο να σταματήσει να λέει δημοσίως ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών τους, όπως έχει υποσχεθεί κατ’ επανάληψη ο Τραμπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποκάλυψε τα ονόματα των τεσσάρων προσώπων που διώκονται. Είπε όμως ότι κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν παρανόμως απόρρητες πληροφορίες ή απέκρυψαν τις επαφές τους με στελέχη ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν οι ηγέτες της δεν μπορούν να συζητούν ευαίσθητα θέματα με εχεμύθεια ή να συζητούν ελεύθερα με ξένους ηγέτες» είπε ο Σέσιονς αναφερόμενος προφανώς στη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Τραμπ με τον Τέρνμπουλ και τον Νιέτο.

Από την πλευρά του, ο Κόουτς είπε ότι οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων της εκτελεστικής εξουσίας και του Κογκρέσου. «Απλώς δεν μπορούμε να ανεχθούμε την παράνομη παρουσίαση απόρρητων πληροφοριών», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024