Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαστούκι στον Τραμπ από τη Γερουσία που δεν καταργεί το Obamacare

Χαστούκι στον Τραμπ από τη Γερουσία που δεν καταργεί το Obamacare

Με το οριακό 49-51, η αμερικανική γερουσία αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ξηλώσει το Obamacare, ακόμα και στην υποτιθέμενη light εκδοχή του, που υπόσχονταν ο Τραμπ. Τρεις γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων -μεταξύ αυτών ο Τζον Μακέιν- ψήφισαν «όχι».

Με το οριακό 49-51, η αμερικανική γερουσία αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ξηλώσει το Obamacare, ακόμα και στην υποτιθέμενη light εκδοχή του, που υπόσχονταν ο Τραμπ.

Τρεις γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων -ο βετεράνος του Βιετνάμ Τζον Μακέιν και δύο γυναίκες από το Μέιν (Σούζαν Κόλινς) και την Αλάσκα (Λίζα Μαρκόφκσκι)- ψήφισαν «όχι».

Υπενθυμίζεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά με οριακή διαφορά: έχει 52 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε καταβληθεί τιτάνια προσπάθεια από τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και τον Τραμπ προσωπικά να καμφθούν οι αντιρρήσεις, καθώς ο αριθμός των διαφωνούντων κινείτο στα επίπεδα των 2 και 4 γερουσιαστών.

Το ιδανικό σενάριο στο οποίο ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή το επιτελείο του προέδρου ήταν να προκύψει ισοψηφία 50-50, ώστε να παρέμβει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και να δώσει λύση με τη δική του ψήφο.

Όμως, τα κουκιά πρόδωσαν τον Λευκό Οίκο, καθώς οι απώλειες ήταν τρεις. Η πλέον ηχηρή, του Τζον Μακέιν, ο οποίος επέστρεψε στην Ουάσινγκτον μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και την ανακοίνωση που ο ίδιος έκανε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Μάλιστα, στην ομιλία του -ένα 24ωρο νωρίτερα- συγκίνησε και χειροκροτήθηκε από όλους. Λεπτομέρεια: στην ομιλία του ζήτησε διακομματική συνεννόηση…

Είναι μια στιγμή απογοήτευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος για πολλούς είναι «μάγος» στην επίλυση τέτοιων εσωκομματικών προβλημάτων. Όμως στο καυτό ζήτημα του Obamacare δεν τα κατάφερε.

Ο Τραμπ που βλέπει μια από τις κορυφαίες προεκλογικές του δεσμεύσεις να μένουν πίσω, έσπευσε να απαντήσει μέσω Twitter. Αφού αποφάνθηκε ότι τρεις γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και απογοήτευσαν τον Αμερικανό λαό, ξεκαθάρισε το επόμενο βήμα: «Ας αφήσουμε το Obamacare να εκραγεί».

Οι Δημοκρατικοί ήδη απο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγείλει ότι αυτή υπήρξε από την πρώτη στιγμή η επιδίωξη του προέδρου: να αφήσει το σύστημα περίθαλψης του προκατόχου του να καταρρεύσει στην αβεβαιότητα, ώστε το όποιο νέο σχέδιο να παρουσιαστεί ως η μοναδική λύση…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024