Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Brexit σέρνεται, «μην περιμένετε σύντομα συνομιλίες για το εμπόριο» λέει η ΕΕ

Το Brexit σέρνεται, «μην περιμένετε σύντομα συνομιλίες για το εμπόριο» λέει η ΕΕ

Απομακρύνει η ΕΕ το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο -όπως ευελπιστεί η Βρετανία- οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, λέγοντως πως η προαπαιτούμενη πρόοδος είναι πολύ μικρή. Έχει φανεί αρκετά καθαρά τους τελευταίους μήνες πως οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμή «σέρνονται» και οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το ρολόι «μετρά αντίστροφα».

Απομακρύνει η ΕΕ το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο -όπως ευελπιστεί η Βρετανία- οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, λέγοντως πως η προαπαιτούμενη πρόοδος είναι πολύ μικρή. Έχει φανεί αρκετά καθαρά τους τελευταίους μήνες πως οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμή «σέρνονται» και οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το ρολόι «μετρά αντίστροφα».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 27 χωρών που παραμένουν στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019 για τα αποτελέσματα από τον γύρο των συνομιλιών του Ιουλίου με το Λονδίνο.

«Δήλωσε ότι η πιθανότητα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση φαίνεται να μειώνεται» ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες του Brexit.

Ο Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να υπάρξει έως τον Οκτώβριο επαρκής πρόοδος σε βασικά ζητήματα – στις οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ, στα δικαιώματα των πολιτών και μια λύση για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Αυτό θα επιτρέψει στους ηγέτες της ΕΕ να συναινέσουν στην έναρξη των συνομιλιών με το Λονδίνο για τις βασικές πλευρές της σχέσης μετά το Brexit – μια συζήτηση που η Βρετανία θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν για να δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στις επιχειρήσεις.

Καθώς δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων, πέρα από μια γενική παραδοχή της Βρετανίας ότι οφείλει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στην ΕΕ και ενώ η πρόοδος στα άλλα ζητήματα είναι από ελάχιστη έως μηδενική, μειώνονται οι πιθανότητες να ξεκινήσουν σε δύο μήνες οι συζητήσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόοδος είναι δύσκολη όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει καμία θέση σε πολλά ζητήματα.

«Ο Μπαρνιέ εξέφρασε ανησυχίες ότι μια επαρκής πρόοδος τον Οκτώβριο φαίνεται τώρα δύσκολη. Κυρίως διότι η Βρετανία δεν έχει καμία θέση για τα οικονομικά, αλλά επίσης διότι δεν έχουν θέσεις ούτε σε άλλα ζητήματα», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Όσο περισσότερο καθυστερούν, τόσο λιγότερος χρόνος θα μείνει για τη δεύτερη φάση και την ειδική σχέση που θέλουν».

Η ΕΕ εκτιμά ότι η Βρετανία ίσως οφείλει περίπου 60 δισεκ. ευρώ μετά την αποχώρησή της στο πλαίσιο διάφορων δεσμεύσεων που ανέλαβε το Λονδίνο ως μέλος της ΕΕ, αλλά στόχος είναι οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη μέθοδο του υπολογισμού παρά στο ίδιο το ποσό.

«Ακόμα δεν έχει γίνει η αρχή για τα χρήματα, η Βρετανία αρνείται να αποδεχθεί το οτιδήποτε – είτε τη μέθοδο είτε το ποσό. Αυτό μπλοκάρει όλα τα άλλα, δεν θα υπάρξει πραγματική προοδος τους επόμενους δύο μήνες, προφανώς αυτό δεν θα θέσει τα θεμέλια για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση για το εμπόριο», δήλωσε τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Σε ό,τι αφορά τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών, είναι μια ανάμεικτη εικόνα. Έχουμε μια λίστα πραγμάτων στα οποία συμφωνούμε, στα οποία διαφωνούμε και στα οποία είμαστε κάπου στη μέση. Αλλά τουλάχιστον αυτό μας επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε ο τρίτος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι συνομιλίες σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την επαναδιατύπωση των θέσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί δημοσίως.

«Δεν έχουν συζητήσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων με λεπτομέρειες, δεν υπήρξαν καθόλου τεχνικές συνομιλίες», δήλωσε τέταρτος αξιωματούχος. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024