Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανοικτή κόντρα Γερμανίας - Τουρκίας ρίχνει σκιά σε εξοπλιστικά και επενδύσεις

Η ανοικτή κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας ρίχνει σκιά σε εξοπλιστικά και επενδύσεις

Σε ανοικτή κρίση οδεύουν οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, με το Βερολίνο να επιμένει και να προχωρά και σε αναθεώρηση «όλων των προγραμμάτων» που αφορούν εξοπλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα ενώ στο φως βγαίνουν πληροφορίες για τουρκική «μαύρη λίστα» γερμανικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, εντός Γερμανίας πληθαίνουν οι αναφορές για δράση τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών με στόχο διαμένοντες στη χώρα.

Σε ανοικτή κρίση οδεύουν οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, με το Βερολίνο να επιμένει και να προχωρά και σε αναθεώρηση «όλων των προγραμμάτων» που αφορούν εξοπλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα ενώ στο φως βγαίνουν πληροφορίες για τουρκική «μαύρη λίστα» γερμανικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, εντός Γερμανίας πληθαίνουν οι αναφορές για επιθετικές παρεμβάσεις της Τουρκίας μέσα στη Γερμανία, με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης του εξτρεμισμού να χτυπούν καμπανάκι για δράση τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών με στόχο διαμένοντες στη χώρα -την ώρα που υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως ακόμη και ο Β.Σόιμπλε, παρομοιάζουν την Τουρκία με την ανατολική Γερμανία.

Όσον αφορά τη «μαύρη λίστα» της τουρκικής κυβέρνησης για γερμανικές επιχειρήσεις, δημοσίευμα της Handelsblatt μιλά την Παρασκευή για κατάλογο περίπου 700 εταιρειών -πολύ περισσότερων δηλαδή από τις μερικές δεκάδες που ακούγονταν προηγουμένως.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την «επισήμανση» του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ταξίδια στην Τουρκία -μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου- είναι προειδοποιητικές βολές του Βερολίνου με το βλέμμα στην τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, υποστήριξε πως οι «αβάσιμες και κακόβουλες» αναφορές του Βερολίνου «στόχο έχουν να αποτρέψουν τις γερμανικές επιχειρήσεις από επενδύσεις στην Τουρκία».

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι στάθηκε για το Βερολίνο η εξέλιξη με τη σύλληψη άλλου ενός Γερμανού στην Τουρκία.

Το Βερολίνο εντείνει την πίεση

Το πρώτο από τα μέτρα ήταν η ταξιδιωτική «προειδοποίηση» από τον γερμανό υπουργό Εωξτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας τους Γερμανούς που σκοπεύουν να μεταβούν στην Τουρκία για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, η κίνηση αυτή στοχεύει στο «πορτοφόλι».

Από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και εκτίμησε ότι «απομακρύνουν την Τουρκία από τη βάση των ευρωπαϊκών αξιών», καθώς και εκείνων του ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούν «να μείνουν χωρίς επιπτώσεις», τόνισε. Μια άποψη την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «απαραίτητη και αναπόφευκτη».

Από την πλευρά της η Τουρκία κατήγγειλε «τους εκβιασμούς και τις απειλές» του Βερολίνου.

«Με μικροπολιτικούς υπολογισμούς (…) να προσπαθείς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους Γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο», επεσήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον στα μέτρα που μελετά το Βερολίνο περιλαμβάνεται η επανεξέταση των εγγυήσεων, των δανείων ή της βοήθειας που προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση ή η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τουρκικές εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Η γερμανική απόφαση να πλήξει οικονομικά την Τουρκία αποτελεί αντίδραση στη σύλληψη και κράτηση ενός Γερμανού υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί με πέντε συναδέλφους τους, μεταξύ αυτών η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πέτερ Στόιντνερ ότι «διέπραξε ένα έγκλημα στο όνομα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Μια έκφραση την οποία οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν για τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, και τους αυτονομιστές αντάρτες του PKK.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024