Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάσμα ακόμη για το Brexit, η ΕΕ περιμένει «αποσαφηνίσεις» από το Λονδίνο

Χάσμα ακόμη για το Brexit, η ΕΕ περιμένει «αποσαφηνίσεις» από το Λονδίνο

Με τη λήξη του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Λονδίνου για το Brexit, φάνηκε ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ακόμη χάσμα: Όπως είπε, τόσο διπλωματικά όσο και με σαφήνεια, ο Μπαρνιέ (από την πλευρά της ΕΕ), υπάρχει ακόμη «θεμελιώδης διάσταση απόψεων» και περιμένει... «αποσαφηνίσεις» της βρετανικής θέσης. Τα πρώτα αγκάθια είναι το πόσα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο, τι θα γίνει με τους υπηκόους χωρών της ΕΕ στη Βρετανία και τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Με τη λήξη του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Λονδίνου για το Brexit, φάνηκε ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ακόμη χάσμα: Όπως είπε, τόσο διπλωματικά όσο και με σαφήνεια, ο Μπαρνιέ (από την πλευρά της ΕΕ), υπάρχει ακόμη «θεμελιώδης διάσταση απόψεων» και περιμένει… «αποσαφηνίσεις» της βρετανικής θέσης.

Τα πρώτα αγκάθια είναι το πόσα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο, τι θα γίνει με τους υπηκόους χωρών της ΕΕ στη Βρετανία και τα σύνορα με την Ιρλανδία.

«Ο πρώτος γύρος ήταν ο γύρος της οργάνωσης. Αυτή η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση. Ο τρίτος γύρος θα είναι αφιερωμένος στην αποσαφήνιση» ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Επειτα από τέσσερις ημέρες συνομιλιών, ο επόμενος γύρος είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 28 Αυγούστου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε σε «θεμελιώδη διάσταση απόψεων» στο ζήτημα των ευρωπαίων πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο , «σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων τους», και κυρίως σχετικά με τα δικαιώματα των μελών της οικογενείας τους και των κοινωνικών παροχών.

«Δεν βλέπουμε κανέναν τρόπο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών» από την δυνατότητα διευθέτησής τους ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγησε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής , την στιγμή που το Λονδίνο έχει εκφράσει την βούλησή του να μην αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου μετά την αποχώρησή του από την Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να αναμένει την βρετανική θέση για την διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, τον λογαριασμό που ζητούν οι Βρυξέλλες των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Λονδίνο ως μέλος της Ενωσης. «Μία συντεταγμένη έξοδος απαιτεί την εξόφληση των λογαριασμών», επέμεινε ο Μπαρνιέ.

«Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να διευκρινίσει την φύση αυτών των δεσμεύσεων, θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους βρετανούς διαπραγματευτές», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές «αναγνωρίζουν την σημασία της διευθέτησης των υποχρεώσεων που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον».

«Είχαμε συνεκτικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», έσπευσε να διαβεβαιώσει ο Ντέιβις. Όμως, κατά την άποψή του, «δεν πρέπει να περιμένουμε σταδιακή πρόοδο σε κάθε διαπραγματευτικό γύρο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024