Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι: Μακρόν-Νετανιάχου στην 75η επέτειο της επιδρομής κατά των Εβραίων

Παρίσι: Μακρόν-Νετανιάχου στην 75η επέτειο της επιδρομής κατά των Εβραίων

Τη μνήμη των 13.000 και πλέον γάλλων Εβραίων που συνελήφθησαν και στάλθηκαν μαζικά σε ναζιστικά στρατόπεδα κατά την «επιδρομή του Βελοντρόμ» το 1942 τίμησε στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί, για πρώτη φορά, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Μακρόν επανέλαβε, όπως είχαν κάνει και προκάτοχοί του, την γαλλική ευθύνη για το έγκλημα -και το μόνο αμφιλεγόμενο ήταν η ίδια η παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις.

Τη μνήμη των 13.000 και πλέον γάλλων Εβραίων που συνελήφθησαν και στάλθηκαν μαζικά σε ναζιστικά στρατόπεδα κατά την «επιδρομή του Βελοντρόμ» το 1942 τίμησε στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί, για πρώτη φορά, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μακρόν επανέλαβε, όπως είχαν κάνει και προκάτοχοί του, την γαλλική ευθύνη για το έγκλημα. Το πιο αμφιλεγόμενο ωστόσο ήταν η παρουσία του ίδιου του Νετανιάχου στις εκδηλώσεις – φορείς της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας επέκριναν την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, θεωρώντας πως πολιτικοποιείται ο φόρος τιμής.

Το διήμερο 16ης και 17ης Ιουλίου του 1942, συνολικά 13.152 μέλη της δραστήριας εβραϊκής κοινότητας στο Παρίσι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν μαζικά είτε στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο (στο 15ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας) είτε, λιγότεροι, στο στρατόπεδο του Ντανσί, έξω από την πόλη.

Στάλθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια και η συντριπτική τους πλειονότητα εξοντώθηκε. Στην γαλλική ιστορία, το διήμερο εκείνο έχει μείνει ως η «επιδρομή του Βελ’ ντ’ Ιβ» (από την σύντμηση του «χειμερινού ποδηλατοδρομίου»).

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε την πολυήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο ακριβώς ώστε να παρίσταται στις εκδηλώσεις μνήμης. Είναι ο πρώτος αρχηγός ισραηλινού κράτους που συμμετέχει στις γαλλικές εκδηλώσεις για το Βελ’ ντ’ Ιβ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ακολούθησε την παράδοση προκατόχων του τα τελευταία χρόνια και επανεπιβεβαίωσε την αναγνώριση της γαλλικής ευθύνης στη συγκέντρωση και παράδοση Εβραίων στους ναζί.

«Ήταν η Γαλλία που οργάνωσε την έφοδο και την απέλαση» είπε ο Μακρόν στην κεντρική εκδήλωση, στο σημείο κοντά στο (κατεστραμμένο, σήμερα) ποδηλατοδρόμιο. «Η 16η και η 17η Ιουλίου ήταν το έργο της γαλλικής αστυνομίας, ούτε ένας Γερμανός δεν σήκωσε το χέρι του» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Όπως σημειώνει η Monde, την γαλλική ευθύνη είχε επισήμως αναγνωρίσει το Παρίσι το αργότερο από το 1995, διά στόματος Ζακ Σιράκ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γαλλικός ρόλος στην έφοδο δεν αμφισβητείται: Η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είχε απορρίψει πριν από λίγους μήνες τη γαλλική ευθύνη, κάτι στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Μακρόν.

Την ιστορική εικόνα της εφόδου συμπληρώνει, ωστόσο, η βοήθεια όσων -μη Εβραίοι οι ίδιοι- εκείνες τις ημέρες έκρυψαν ή βοήθησαν στη διαφυγή αρκετούς. Και ο Μακρόν και ο Νετανιάχου απέτισαν φόρο τιμής σε όσους είχαν το θάρρος να γλιτώσουν Εβραίους από την τελική μεταφορά τους σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Ο δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες άνω της μίας ώρας στο προεδρικό μέγαρο, ενώ κατόπιν ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του: την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω της λύσης των δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, διατύπωσε την «ακλόνητη» στήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα. Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ «τους επόμενους μήνες» έπειτα από πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στο θέμα του Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «επιφυλακή» για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης του 2015.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Ελιζέ ακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης για τις μαζικές συλλήψεις των Εβραίων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024