Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ηγέτες της G20 πιέζουν τον Τραμπ για το κλίμα

Οι ηγέτες της G20 πιέζουν τον Τραμπ για το κλίμα

Από την Κίνα, τη Βρετανία και την οικοδέσποινα Γερμανία μέχρι τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ηγεσίες της G20 επαναφέρουν την πίεση στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για συμβιβασμό στα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος η G20 αναμένεται να καταγράψει την απομόνωση της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού, θέλουμε να δούμε τις ΗΠΑ να ξαναμπαίνουν» είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Από την Κίνα, τη Βρετανία και την οικοδέσποινα Γερμανία μέχρι τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ηγεσίες της G20 επαναφέρουν την πίεση στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για συμβιβασμό στα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

H Σύνοδος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να καταγράψει την απομόνωση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι τα άλλα κράτη-μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού», επισημαίνεται στο κείμενο, ενώ προστίθεται ότι οι ηγέτες άλλων χωρών θεωρούν οι ίδιοι ότι η συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

«Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού, θέλουμε να δούμε τις ΗΠΑ να ξαναμπαίνουν» είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού… Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία του Παρισιού, αυτή παραμένει, αλλά θέλω να δω τις ΗΠΑ να αναζητούν τρόπους για να επανενταχθούν σε αυτήν», δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση του BBC.

«Το συλλογικό μήνυμα που θα δοθεί στον πρόεδρο Τραμπ σε αυτό το τραπέζι θα είναι η σημασία του να επιστρέψει η Αμερική σε αυτή τη συμφωνία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει».

Οι χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) παρότρυναν σήμερα τις άλλες χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να πιέσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 σήμερα, οι αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS κάλεσαν επίσης τις άλλες χώρες να δεσμευθούν στη διατήρηση ενός ανοικτού παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.

Και οι δύο θέσεις τοποθετούν τις χώρες αυτές απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και οι κινήσεις του υπέρ του προστατευτισμού δημιουργούν το κίνδυνο να απομονωθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου στο Αμβούργο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή», αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Στηρίζουμε σθεναρά ένα βασισμένο σε κανόνες, διαφανές, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό σε όλους και πολυμερές εμπορικό σύστημα, την εφαρμογή και την επιβολή των υφιστάμενων κανόνων και των δεσμεύσεων του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασαν την βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και το ελεύθερο εμπόριο απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τριντό υπενθύμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί «να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «κοινή» η δέσμευση στα ζητήματα που αφορούν το κλίμα, «σε μια περίοδο που (η συμφωνία του Παρισιού) αμφισβητείται από κάποιους», κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον Τραμπ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024