Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατ' αρχήν συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας για ελεύθερο εμπόριο, «σήμα» πριν τη G20

Κατ’ αρχήν συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας για ελεύθερο εμπόριο, «σήμα» πριν τη G20

Η ευρω-ιαπωνική συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες έβγαλε άσπρο καπνό για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κάνοντας τους αξιωματούχους της ΕΕ και τον ιάπωνα πρωθυπουργό να «πανηγυρίζουν» πριν την G20. Η εξέλιξη είναι, μέχρι να ευδοκιμήσει η σύγκλιση, περισσότερο μήνυμα σε διάφορες πλευρές στη γενικότερη συγκυρία: Αφ' ενός απέναντι στον προστατευτισμό που κηρύσσει ο αμερικανός πρόεδρος και αφ' ετέρου προς το εσωτερικό μίας ΕΕ που παλεύει με το Brexit.

Η ευρω-ιαπωνική συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έβγαλε άσπρο καπνό για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η εξέλιξη αποτελεί, μέχρι να ευδοκιμήσει η σύγκλιση, περισσότερο ένα μήνυμα σε διάφορες πλευρές στη γενικότερη συγκυρία: Αφ’ ενός απέναντι στον προστατευτισμό που κηρύσσει ο αμερικανός πρόεδρος και αφ’ ετέρου προς το εσωτερικό μίας ΕΕ που παλεύει με το Brexit.

To τελευταίο φάνηκε με το σχόλιο που έκανε μετά την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: Η συμφωνία με την Ιαπωνία «αντικρούει το επιχείρημα του Brexit» για το τι μπορεί και δεν μπορεί να προσφέρει η ΕΕ στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, είπε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό».

Η υπογραφή της κατ’ αρχήν συμφωνίας την Πέμπτη έγινε πριν ο ιάπωνας πρωθυπουργός πάει από τις Βρυξέλλες στη Γερμανία για την G20, ένας από τους πόλους της οποίας είναι πάγια το διεθνές εμπόριο -κάτι που καθιστά τον Ντόναλντ Τραμπ ένας από τους πιο «δύσκολους» συμμετέχοντες, και μάλιστα μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΤΤΙΡ.

«Πιστεύω, πριν την αυριανή G20, πως η Ιαπωνία και η ΕΕ δείχνουν την ισχυρή πολιτική βούληση να υψώσουν τη σημαία του ελεύθερου εμπορίου απέναντι σε μία στροφή στον προστατευτισμό» είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την ίδια την συμφωνία, υπάρχουν, όπως σημειώνει το Reuters, ορισμένα σημεία στα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι επέμειναν πως αυτήν την εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα σημαντικότερα εμπόδια.

Οι μεγαλύτεροι δισταγμοί, που προκαλούσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις, είναι για την ευρωπαϊκή πλευρά η ανησυχία για φθηνότερα ιαπωνικά οχήματα και για την ιαπωνική πλευρά τα φθηνότερα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στα ζητήματα που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι η αντιμετώπιση ενστάσεων για την κρατική εφαρμογή της συμφωνίας -σημείο ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Ευρωπαίους (το ανάλογο σημείο παραλίγο να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συμφώνια με τον Καναδά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024