Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ

Ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ενόχους την Πέμπτη πέντε άνδρες από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, δύο και πλέον χρόνια αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση και έπεσε νεκρός σε γέφυρα, κοντά στο Κρεμλίνο. Η οικογένεια του Νεμτσόφ χαρακτηρίζει «ολοκληρωτικό φιάσκο» την έρευνα.

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ενόχους την Πέμπτη πέντε άνδρες από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, δύο και πλέον χρόνια αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση και έπεσε νεκρός σε γέφυρα, κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Νεμτσόφ, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα, στην καρδιά της Μόσχας. Νωρίτερα είχε δειπνήσει με τη σύντροφό του. Ο 55χρονος πολιτικός εκείνη την περίοδο συνέτασσε έκθεση σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

Μετά από οκτάμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ενόχους πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον Ζαούρ Νταντάγιεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ήταν εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι Σαντίντ και Ανζόρ Γκουμπάσεφ, ο Ταμερλάν Εσκερχάνοφ και ο Χαμζάτ Μπαχάγιεφ, ήταν συνεργοί του Νταντάγιεφ και ότι τους είχαν υποσχεθεί το ποσό των 15 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 250.000 ευρώ) για να διαπράξουν τη δολοφονία. Όλοι τους αρνούνταν κάθε σχέση με τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Ο άνθρωπος που φέρεται ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Νεμτσόφ, ο Τσετσένος Ρουσλάν Μουχουντίνοφ, καταζητείται από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές.

Οι ένορκοι έκριναν, επίσης, ότι κανείς από τους πέντε κατηγορουμένους δεν δικαιούται να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Ο ηθικός αυτουργός της δολοφονία του Νεμτσόφ δεν είναι γνωστός στις αρχές. Συνεργάτες του όμως κατηγορούσαν το προηγούμενο διάστημα το περιβάλλον του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ – ή ακόμη και τον ίδιο τον Καντίροφ ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή. Στις αρχές Δεκεμβρίου πάντως η ρωσική δικαιοσύνη αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρα στην δίκη τον Τσετσένο πρόεδρο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι επαφίεται στις ανακριτικές αρχές και όχι στο Κρεμλίνο να αποφασίσουν αν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της δολοφονίας του Νεμτσόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Φιάσκο» η έρευνα

Η έρευνα για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ αποδείχθηκε «ολοκληρωτικό φιάσκο» δεδομένου ότι δεν κατέληξε στην ταυτοποίηση του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για τον φόνο, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του Νεμτσόφ μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τους πέντε αυτουργούς.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση», είπε ο Βαντίμ Προχόροφ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Νεμτσόφ. «Δεν υπάρχει ούτε οργανωτής, ούτε εντολέας», εξήγησε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024