Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο βασιλιάς Φίλιππος χαρακτηρίζει «δικτατορία» την περίοδο του Φράνκο

Ο βασιλιάς Φίλιππος χαρακτηρίζει «δικτατορία» την περίοδο του Φράνκο

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τις πρώτες -μετά τον Φράνκο- δημοκρατικές εκλογές στην Ισπανία. Ήταν 15 Ιουνίου 1977, όταν οι πολίτες της χώρας εξέλεξαν ελεύθερα πλέον τους αντιπροσώπους τους. Η επέτειος τιμήθηκε στο Κοινοβούλιο, παρουσία του βασιλιά Φίλιππου Στ'. Με αρκετές εκπλήξεις.

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τις πρώτες -μετά τον Φράνκο0- δημοκρατικές εκλογές στην Ισπανία. Ήταν 15 Ιουνίου 1977, όταν οι πολίτες της χώρας εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους.

Σε εκείνες τις εκλογές είχε έρθει πρώτο ένα κόμμα που πλέον δεν υπάρχει. Ήταν το κεντρώο UCD υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ, έναν πολιτικό που τίμησε όσο λίγοι το αξίωμα του πρωθυπουργού στην Ισπανία και θεωρείται ακόμα και σήμερα ο πλέον σημαντικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφού θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το UCD πήρε 34% και 165 έδρες, δεύτερο ήταν το PSOE υπό τον Φελίπε Γκονθάλεθ με 29% και 118 έδρες, τρίτο το ισχυρό τότε ΚΚ της Ισπανίας με τον Σαντιάγο Καρίγιο με 9% και 20 έδρες και στην τέταρτη θέση η Λαϊκή Συμμαχία (ΑΡ) με 8% και 16 έδρες.

Από τη Λαϊκή Συμμαχία προέκυψε αργότερα το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) που σήμερα κυβερνά την Ισπανία.

Ο Αδόλφο Σουάρεθ έμεινε πρωθυπουργός μέχρι το 1981. Ένα χρόνο αργότερα ήλθαν στην εξουσία (για 14 χρόνια) οι Σοσιαλιστές του PSOE υπό τον Γκονθάλεθ.

Η επέτειος τιμήθηκε στο Κοινοβούλιο, παρουσία του βασιλιά Φίλιππου Στ’. Με αρκετές εκπλήξεις.

Ο ίδιος ο βασιλιάς αναφέρθηκε στην περίοδο του Φράνκο με το χαρακτηρισμό «δικτατορία» κάτι που ο πατέρας του βασιλιάς Χουάν Κάρλος απέφευγε να κάνει.

Μιλώντας ίσως στο πλέον πολυσυλλεκτικό κοινοβούλιο της σύγχρονης κοινοβουλευτικής ιστορίας, ο Φίλιππος είχε και ένα μήνυμα να στείλει, με κύριους αποδέκτες τους Καταλανούς που έχουν βάλει πλώρη για τη ανεξαρτησία.

Κάλεσε σε «συνύπαρξη», λέγοντας χαρακτηριστικά: εκτός νόμου υπάρχει ανασφάλεια και επιβολή. Ούτε αυτό ήταν τυχαίο, αφού οι Καταλανοί μοιάζουν να αψηφούν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο έχει αποφανθεί ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό.

Στη Βουλή μίλησε επίσης η πρόεδρος του Σώματος, Άνα Παστόρ, η οποία εξήρε τη διάθεση διαλόγου εκείνων των κοινοβουλευτικών που τελικά γέννησε το Σύνταγμα του 1978. Ένα Σύνταγμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους Ισπανούς σε δημοψήφισμα.

Τα λόγια του βασιλιά δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα τους βουλευτές ορισμένων κομμάτων της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων που δεν ήταν καν παρόντες στην εκδήλωση.

Άλλοι καταλανοί βουλευτές που ήταν παρόντες κρατούσαν πλακάτ με μια κάλπη και δύο ημερομηνίες: 15 Ιουνίου 1977 και 1 Οκτωβρίου 2017 (η ημερομηνία του δημοψηφίσματος).

Αντίθετα, οι βουλευτές των Podemos τίμησαν τον βασιλιά, δεν τον χειροκρότησαν βεβαίως, αλλά σηκώθηκαν σε ένδειξη σεβασμού. Και όταν από τα έδρανα της δεξιάς πτέρυγας ακούστηκαν «ζήτω ο βασιλιάς», «ζήτω η Ισπανία», ο Ιγκλέσιας των Podemos απάντησε αυθόρμητα «ζήτω η δημοκρατία».

Όπως παρατήρησε η El Pais, o ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς (IU), Αλμπέρτο Γκαρθόν, που σήμερα συνεργάζεται με τους Podemos, δεν χειροκρότησε όταν η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚ Σαντιάγο Καρίγιο. Προφανώς, δεν του έχει συγχωρήσει το ότι υπήρξε ο πρωτεργάτης του ευρωκομμουνισμού.

Αλλά ούτε ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ (πρωθυπουργός της Ισπανίας την περίοδο 1982-1996) χάρηκε ιδίατερα όταν αντίκρυσε τον Ιγκλέσιας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του αντιπάθεια για τους Podemos.

Ο επίσης σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός (2004-2011) Χοσέ Θαπάτερο δεν έδωσε καν το παρών στην εκδήλωση. Αντίθετα, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πολιτικός που έφερε στην εξουσία την Δεξιά το 1996, ήταν παρών.

Όσο για τον νυν γενικό γραμματέα του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, λόγω του ότι δεν εξελέγη βουλευτής το 2016 (είχε εκδιωχθεί από το κόμμα με παρέμβαση των βαρόνων και τελικά αποχώρησε), παρακολούθησε την τελετή από το χώρο των θεωρείων.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024