Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ άλλαξε το πώς βλέπει ο πλανήτης τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ άλλαξε το πώς βλέπει ο πλανήτης τις ΗΠΑ

Η προεδρία Τραμπ είχε τεράστια επίπτωση στο πώς ο κόσμος βλέπει πλέον την Αμερική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Κέντρου Pew. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 40.000 πολιτών από 37 χώρες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός και οι πολιτικές του είναι παγκοσμίως μη δημοφιλείς.

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είχε τεράστια επίπτωση στο πως βλέπει ο κόσμος πλέον την Αμερική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Κέντρου Pew, την οποία δημοσιεύει το BBC. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 40.000 ανθρώπων από 37 χώρες.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός και οι πολιτικές του είναι παγκοσμίως μη δημοφιλείς, χωρίς όμως αυτό να έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι μόνο δύο από τις 37 χώρες έχουν καλύτερη άποψη για τον ηγέτη της Αμερικής σε σχέση με αυτή που είχαν για τον Μπαράκ Ομπάμα, και αυτές είναι το Ισραήλ και η Ρωσία.

Βέβαια, η έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Pew δείχνει ότι πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η σχέση της χώρας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένεται να αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαΐου, είναι τα εξής:

    Ο κόσμος εμπιστεύεται λιγότερο τον Τραμπ συγκριτικά με τον Ομπάμα

      Μετά την οκτάχρονη θητεία του Ομπάμα και λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τραμπ, δείγμα ανθρώπων ερωτήθηκε σχετικά με το αν ο νέος πρόεδρος θα έκανε το σωστό στα διεθνή ζητήματα.

      Η Β.Κορέα, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ινδία έδειξαν λιγότερη εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ενώ το Ισραήλ και η Ρωσία περισσότερη, συγκριτικά με τον Ομπάμα.

      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το να αφήσει το στίγμα του στα διεθνή ζητήματα, καθιστώντας σαφές ότι αναμένει από τις χώρες του ΝΑΤΟ να καταβάλλουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, ενώ παρακίνησε τις χώρες του αραβικού κόσμου να απομονώσουν το Κατάρ.

      Η προεδρία του ταρακούνησε τις παλιές συμμαχίες, σε τέτοιο επίπεδο, που η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε μετά από τη γνωριμία της με τον Τραμπ, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται πλήρως από τον παλιό της σύμμαχο και ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να κρατήσουμε στα χέρια μας τη μοίρα μας».

      Για την ακρίβεια, ανάμεσα στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ είναι που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης.

      Βέβαια, μέσα στο διάστημα της θητείας του, ο Τραμπ κατάφερε να κάνει νωρίς άλλους συμμάχους, μάλιστα σημαντικούς, με την επίσκεψή του σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Η προσοχή του στη σχέση με το Ισραήλ απέδωσε, αν και σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός της ήδη υπάρχουσας αντιδημοτικότητας του Ομπάμα στη χώρα.

      Η Ινδία, της οποία ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τραμπ, είναι μια από τις χώρες που δείχνει να προτιμά τον Τραμπ σε σχέση με τον Ομπάμα.

      Οι περισσότερες χώρες βλέπουν τον Τραμπ ως δυσμενές στοιχείο

        Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το πώς βλέπουν τον Τραμπ και είχαν επτά επιλογές για να τον χαρακτηρίσουν: Ισχυρό ηγέτη, χαρισματικό, κατάλληλο, ως κάποιον που νοιάζεται, αλαζόνα, μισαλλόδοξο και επικίνδυνο.

        Πάνω από το 50% του δείγματος σε 26 από τις 37 χώρες, απάντησε ότι βλέπει τον Τραμπ ως επικίνδυνο.

        Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και το ποιος απαντά. Όσοι ανήκουν στην κεντροαριστερά είναι πιθανότερο να τον αντιμετωπίζουν ως επικίνδυνο. Στο Περού και τη Βραζιλία ανησυχούν περισσότερο.

        Η Λατινική Αμερική και οι χώρες της Αφρικής πιστεύουν ότι είναι ισχυρός ηγέτης. Πολλοί, όμως, είναι όσοι συνολικά εκτιμούν ότι δεν έχει τα προσόντα για την προεδρία.

        Ο ταξιδιωτικός αποκλεισμός έβλαψε την εικόνα των ΗΠΑ

          Το Διάταγμα Τραμπ για αποκλεισμό των πολιτών από μουσουλμανικές χώρες αποδείχθηκε μη δημοφιλές στο 62% των ερωτηθέντων από 37 χώρες. Μόνο τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Ουγγαρία και η Ρωσία, τάχθηκαν υπέρ αυτού.

          Στις χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, ο αποκλεισμός δεν είναι καθόλου αρεστός, κάτι απόλυτα αναμενόμενο. Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Σενεγάλη είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με την εξέλιξη αυτή.

          Ποια η σημασία όλων αυτών;

            «Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία», ωστόσο, όπως προκύπτει από πολλούς από τους 40.447 ερωτηθέντες του Κέντρου Pew. Μπορεί να ανησυχούν για το τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για την χώρα τους, μπορεί πολλοί να τον βλέπουν ως αλαζόνα και επικίνδυνο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πιστεύουν ότι η προεδρία του θα έχει κάποια επίπτωση σε εκείνους.

            Αυτό δεν ισχύει για όλους, φυσικά. Το 41% του δείγματος είναι το ποσοστό που εκτιμά ότι η σχέση της χώρας τους με την Αμερικής θα παραμείνει ίδια.

            Επίσης, κάποιες χώρες φαίνονται να είναι πολύ αισιόδοξες σχετικά με την βελτίωση των δεσμών της χώρας τους με τις ΗΠΑ, ειδικά στην Αφρική ή τη Ρωσία.

            Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

            Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

            Sports in

            O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

            Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

            Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

            in.gr | Ταυτότητα

            Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

            Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

            Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

            Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

            Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

            ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

            Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

            Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024