Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Ο απολογισμός των δημοτικών εκλογών

Ιταλία: Ο απολογισμός των δημοτικών εκλογών

Ο M. Ρέντσι χάνει την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών σε σημαντικές πόλεις όπως Γένοβα, Λ’ Άκουϊλα, Πιατσέντσα και Καταντζάρο. Σε δεκατρείς μεγάλες πόλεις κερδίζει η κεντροδεξιά και μόλις σε πέντε η κεντροαριστερά.

Ήταν αποτελεσματική τελικά η συμμαχία της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι με την Λέγκα του Βορρά και με το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. «Τώρα, πάμε να κυβερνήσουμε τη χώρα», έγραψε στο διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα ο Ρέντσι υπέστη ήττα και θα δεχθεί έντονες κριτικές μέσα στο κόμμα του. Ήδη ο εκπρόσωπος της αριστερής εσωκομματικής μειοψηφίας των «Δημοκρατικών», ο υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, κάνει λόγο για «ελλιπέστατη επαφή με την ιταλική κοινωνία». Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις δημοτικές εκλογές επιτρέπονται οι συμμαχίες, ενώ για τις βουλευτικές ισχύει η απλή αναλογική. Είναι δύσκολο δε να μπορέσει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέχρι να στηθούν οι κάλπες πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη.

«Τιμωρήθηκε» η κεντροαριστερά

Μοιάζει επίσης απίθανο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συναινέσει σε μια πανιταλική συμμαχία με την ξενοφοβική Λέγκα, η οποία αμφισβητεί την ηγεσία του και διατηρεί κάκιστες σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όσο για τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλλο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, κέρδισαν μόνον στην πόλη της Καρράρα, στην Τοσκάνη. Στα γκάλοπ για τις βουλευτικές όμως, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά, κοντά στο 29% .
Τέλος πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η κεντροαριστερά μπορεί να «τιμωρήθηκε» από τους ψηφοφόρους -κυρίως στον ιταλικό βορρά- και λόγω του νόμου που προωθεί με έμφαση την περίοδο αυτή για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών.

Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη





Deutsche Welle

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024