Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρέσει στη Μέρκελ η πρόταση για τους ευρωπαίους της Βρετανίας

Αρέσει στη Μέρκελ η πρόταση για τους ευρωπαίους της Βρετανίας

Ως «καλή αρχή» χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ, το πλάνο του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά, πολλά ερωτήματα», καθώς και «πλήθος κινήσεων να γίνουν».

Ως «καλή αρχή» χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ, το πλάνο του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά, πολλά ερωτήματα», καθώς και «πλήθος κινήσεων να γίνουν».

Η πρόταση της Βρετανίας παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα για πέντε χρόνια, θα λάβουν ένα νέο «καθεστώς εγκατάστασης», το οποίο θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στη Βρετανία και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, στην Εκπαίδευση κτλ.

Αυτή η πρόταση αφορα στους περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δικαιώματα αυτών των πολιτών, μαζί με αυτά των Βρετανών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται ανάμεσα στα πιο ακανθώδη ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό στις συζητήσεις περί Brexit, μαζί με τον «λογαριασμό του διαζυγίου», καθώς και το ζήτημα των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας.

Στη Σύνοδο η πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλησε να καθησυχάσει τις υπόλοιπες 27 χώρες, λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί για κανέναν να αναγκαστεί να αποχωρήσει ή να χωρίσει οικογένειες. Κανείς δεν θα βρεθεί στην άκρη του γκρεμού» τόνισε.

«Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι οι ευρωπαίοι Πολίτες που ζουν στη Βρετανία εδώ και πέντε χρόνια, μπορούν να κρατήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι μια καλή αρχή», απάντησε η Μέρκελ.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι «φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με το Brexit, για τα οικονομικά θέματα ή τη σχέση της χώρας με την Ιρλανδία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε έως τον Οκτώβριο».

Επέμεινε, βέβαια, ότι το Brexit δεν ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής και πως οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουν ξεχωριστά και σε «καλό κλίμα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έμφαση θα δοθεί στο μέλλον των 27 χωρών, το οποίο είναι προτεραιότητα και έρχεται πριν τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία κατέπληξε την ΕΕ ένα χρόνο πριν, όταν αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό πρέπει να γίνει έως τις 30 Μαρτίου 2019.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Ποια δικαιώματα θα επεκταθούν στα άμεσα μέλη οικογενειών που ζουν εκτός Βρετανίας, και κυρίως στα παιδιά;

Ποιος θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών στην περίπτωση νομικής διαφωνίας και νομικών προβλημάτων;

Η Ευρωπαική Ένωση έχει επιμείνει ότι το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα πρέπει να αναμειχθεί σε όλο αυτό, κάτι που απορρίπτει το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι την υπόθεση πρέπει να αναλάβουν τα βρετανικά δικαστήρια.

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024