Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίστα με αιτήματα και τελεσίγραφο να «συμμορφωθεί» έλαβε το Κατάρ

Λίστα με αιτήματα και τελεσίγραφο να «συμμορφωθεί» έλαβε το Κατάρ

Λίστα με 13 αιτήματα έφτασε στο Κατάρ από τις τέσσερις αραβικές χώρες που πρωταγωνιστούν στον εμπορικό αποκλεισμό του. Η λίστα συνοδεύεται και από τελεσίγραφο 10 ημερών προκειμένου να τα ικανοποιήσει...

Λίστα με 13 αιτήματα έφτασε στο Κατάρ από τις τέσσερις αραβικές χώρες που πρωταγωνιστούν στον εμπορικό αποκλεισμό του με τη μορφή κυρώσεων, που ωστόσο δεν χαρακτηρίζονται ως εμπάργκο.

Οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα Εμιράτα.

Συντάκτες της λίστας είναι οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου. Συνοδεύεται και από τελεσίγραφο 10 ημερών προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα.

Μεταξύ αυτών: να κλείσει το Al Jazeera, να κλείσει η τουρκική στρατιωτική βάση, να περιοριστούν οι σχέσεις με το Ιράν, να παραδοθούν όλοι οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, να διακοπούν οι σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα κλπ.

Το ρόλο του μεσολαβητή στην υπόθεση έχει αναλάβει το Κουβέιτ. Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδουν.

Η διαμάχη έχει ανοίξει ρήγμα στις σχέσεις κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει σκληρά μέτρα εναντίον του Κατάρ, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμένουν ουδέτερα.

Το Κατάρ υπολογίζει στην Τουρκία, ενώ συνομιλεί και με την Ρωσία. Στις αρχές της εβδομάδας διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με τον Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε διάλογο με αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024