Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρό αλλά «ιστορικό» βήμα της ΕΕ στον τομέα της κοινής άμυνας

Μικρό αλλά «ιστορικό» βήμα της ΕΕ στον τομέα της κοινής άμυνας

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών, ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30.

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ» είπε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε «σηκώσει» το θέμα της κοινής άμυνας κατά την προεκλογική του εκστρατεία, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας.

Οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία (οι ηγέτες αποφάσισαν παράταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας) και η εσωστρεφής αλλαγή κατεύθυνσης των ΗΠΑ αναγκάζουν εκ των πραγμάτων τους ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τη χρόνια διαίρεση στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, αν και δεν φτάνει τα στάνταρ των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να στείλει το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι η ΕΕ θέλει να πληρώσει για τη δική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορεί αρχικά να κατευθύνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε έρευνα και αγορές εξοπλισμών, ενώ το ποσό θα φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ από το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024