Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: «Όχι» στον προστατευτισμό, «ναι» σε μία δίκαιη προστασία

Μακρόν: «Όχι» στον προστατευτισμό, «ναι» σε μία δίκαιη προστασία

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες της».

«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία».

«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Το να είμαστε ελκυστικοί δεν σημαίνει να εκτεθούμε στους τέσσερις ανέμους» είπε ο Μακρόν και υπερασπίστηκε την προεκλογική του δέσμευση για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών από ξένους επενδυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων χωρών ως προς τη θέση του σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ότι ως πρόεδρος της Γαλλίας στόχος του είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει.

Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ.

«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», επισήμανε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική συνεργασία τόνισε ότι βρίσκεται σε μια στενή επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, όχι για να «αποκλείσουν» τις υπόλοιπες χώρες, αλλά γιατί είναι γεγονός πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024