Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Ποιο είναι το μέλλον των Ευρωπαίων εργαζόμενων στη χώρα;

Brexit: Ποιο είναι το μέλλον των Ευρωπαίων εργαζόμενων στη χώρα;

Διαδικασία καταγραφής των υπηκόων χωρών της ΕΕ, που θα «μετρήσει» τη ζήτηση των αδειών παραμονής, καθώς και την πρόθεση για παραμονή στη χώρα, αναμένεται να ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Διαδικασία καταγραφής των υπηκόων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα «μετρήσει» τη ζήτηση των αδειών παραμονής, καθώς και την πρόθεση για παραμονή στη χώρα, αναμένεται να ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η διαδικασία αυτή καταγραφής αφορά σε περίπου τρία εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του νομικού τους καθεστώτος μετά το Brexit.

Οι υπουργοί θα καλέσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να «καταγράψουν το ενδιαφέρον τους» σχετικά με τη διαμονή και την εργασία τους στη Βρετανία μετά το 2019, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποκτήσει, έτσι, μια καθαρή εικόνα για το μέγεθος της ζήτησης για παραμονή στη χώρα.

Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός νέου, εξατομικευμένου προγράμματος για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι δεν θα συσχετιστεί με την παρούσα και αμφιλεγόμενη διαδικασία απόκτησης άδειας διαμονής, η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να καταβάλλουν «τόνους» εγγράφων και να περάσουν από μια μεγάλη γραφειοκρατία, για να αποδείξουν ότι έχουν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους πολίτες της ΕΕ να κάνουν αίτηση για την κάρτα παραμονής, πολλοί είναι αυτοί που έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν την αίτηση, καθώς τη βλέπουν ως τη μόνη οδό για να αποδείξουν την κατάστασή τους μετά το Brexit.

Το νέο αυτό σχήμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος της ευρύτερης πρότασης για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, η οποία και θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξόδου από την Ένωση και διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η προσφορά περιγράφεται ως «γενναιόδωρη» από τις κυβερνητικές πηγές, κάθε συμφωνία, ωστόσο, που δεν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα των διαπραγματεύσεων, είναι πιθανό να λάβει εχθρικής αντιμετώπισης από τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, αλλά και από τους Βρετανούς της ΕΕ.

Η πεποίθηση του Νίκολας Χάτον, συνιδρυτή της καμπάνιας the3million- η οποία δρα για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των μη Βρετανών πολιτών- ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούνται από την κυβέρνηση «μέσα παζαριού», καθώς και η άρνηση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, σήκωσαν κύμα αμφιβολιών ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ.

«Εάν η διαδικασία καταγραφής ενδιαφέροντος δεν εξασφαλίσει αυτόματα τη διαμονή τους, οι κάτοικοι δεν θα την κάνουν. Θα είναι σκεπτικοί, θα θεωρήσουν ότι θα ξεγελαστούν και απλά δεν θα το κάνουν» δήλωσε ο Χάτον.

Η Μόνικα Χόκινς, πολίτης με διπλή υπηκοότητα, βρετανική και ολλανδική, η οποία τράβηξε τα παγκόσμια βλέμματα πάνω της, όταν η αίτησή της για διαμονή στη Βρετανία απορρίφθηκε εξαιτίας τεχνικών θεμάτων, έκανε επίσης λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση.

«Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος. Έχει αλλάξει όλη τους η διάθεση και αντιμετώπιση. Παλαιότερα έλεγαν ‘ελπίζουμε να μας αφήσουν να παραμείνουμε’, ενώ τώρα λένε ‘θα το πιστέψουμε μόνο όταν το δούμε’», δήλωσε η Χόκινς.

Ολλανδός κάτοικος της Βρετανίας, ο οποίος μένει στο Λονδίνο για πάνω από 21 χρόνια, εξέφρασε την ανησυχία του για έκρηξη ξενοφοβίας, λόγω Brexit, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εφόσον η διαδικασία καταγραφής είναι απλή και χωρίς κόστος, θα την κάνει.

Παρόμοια είναι και η θέση Ιταλού κατοίκου και ιδιοκτήτη εστιατορίου, που τόνισε ότι «εάν θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό μεταναστών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη καταγραφή», αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να την κάνει, μιας που δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Το Γραφείο Μετανάστευσης της Βρετανίας καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των μη Βρετανών κατοίκων, ενώ θεωρείται ευρέως ακατάλληλο για το σκοπό αυτό. Πέρυσι, μάλιστα, η καμπάνια 3million είπε ότι με βάση το παρόν σύστημα του Γραφείου, θα χρειαστούν 47 χρόνια για την επεξεργασία των σχετικών αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται η θέση των μη Βρετανών πολιτών, που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα. «Θα είναι δύσκολο να μας αντικαταστήσουν» επισημαίνουν, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δε χρειάστηκε να επενδύσει στις σπουδές μας, αλλά διατηρούμε κομβικές θέσεις». Κάποιοι έκαναν λόγο για τη μεγάλη συνεισφορά τους στο χώρο εργασίας, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι εάν αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν, θα σκεφτούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διασφαλίσει την κατάσταση των πολιτών της και να τους επιτρέπει να ζουν, να κατοικούν και να κινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Βρετανία ελπίζει να φτάσει σε συμφωνία με την Ένωση για τα δικαιώματα των πολιτών της έως το τέλος του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024