Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο «Μερκρόν» για την Ευρώπη

Το σχέδιο «Μερκρόν» για την Ευρώπη

Γερμανία και Γαλλία μπορούν συνεργαζόμενες να αλλάξουν την Ευρώπη, εκτιμά η Die Zeit. Στις γερμανικές ζυμώσεις γύρω από την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αναφέρεται η FAZ.

Γερμανία και Γαλλία μπορούν συνεργαζόμενες να αλλάξουν την Ευρώπη, εκτιμά η Die Zeit. Στις γερμανικές ζυμώσεις γύρω από την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αναφέρεται η FAZ.

Η εκλογή του μεταρρυθμιστή -όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν- Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία έβαλε σε κίνηση μια διαδικασία πολιτικών ζυμώσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να γίνουν εντός ΕΕ τα προσεχή χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρεται με εκτενή της ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση στο «Σχέδιο Μερκρόν (σ.σ. εκ του συνδυασμού Μέρκελ και Μακρόν) για το μέλλον της Ευρώπης».

«Ταμείο για την άμυνα, ευρωπαϊκή εισαγγελία και ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών: Έτσι θέλουν η Γερμανία και η Γαλλία μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν να μεταρρυθμίσουν από κοινού την ΕΕ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Die Zeit αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου στο Βερολίνο και την Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος του αφιέρωσε πολλές ώρες και παρατηρώντας ότι «υπήρχαν πολλά θέματα προς συζήτηση.

Για παράδειγμα, μελλοντικά σχέδια για την ΕΕ, τα οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν ακόμη αδιανόητα».
Το δημοσίευμα της Zeit αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν ληφθούν υπόψη σημερινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου εμφανίστηκε ανοικτή στις προτάσεις Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Ένας κοινός προϋπολογισμός θα βοηθούσε χώρες σαν την Ελλάδα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, «μετά από χρόνια σε ρυθμούς κρίσης, διάστημα στο οποίο η ΕΕ έμενε αδρανής, φοβούμενη πιθανές εκλογικές επιτυχίες αντιευρωπαίων δεξιών λαϊκιστών, τώρα ανοίγεται με τη Μέρκελ και τον Μακρόν μια νέα ευκαιρία. Η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος ενσαρκώνουν το καλοκαίρι του 2017 μαζί την ελπίδα για μια περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ. Αν η Γερμανία και η Γαλλία γίνουν ‘Μερκρόν’, τότε η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει».

Αναλύοντας το σχέδιο Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός πρόκειται «να χρηματοδοτεί επενδύσεις για το μέλλον, να χορηγεί βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης και με αυτόν τον τρόπο να βοηθά χώρες να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις.

Πίσω από αυτά κρύβεται η ιδέα μέσω ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης να έρθει ξανά περισσότερη οικονομική ανάπτυξη σε ασθενείς χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Αμβούργου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Σόιμπλε, η θέσπιση κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως δεν απαιτήθηκε για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Δεν πάει στην Ολομέλεια η εκταμίευση για την Ελλάδα

Η εκταμίευση της δόσης 8,5 δις ευρώ για την Ελλάδα στη βάση των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup απαιτεί το πράσινο φως του Βερολίνου. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιβεβαιώνει σε δημοσίευμά της τις πληροφορίες που ήθελαν το ζήτημα της εκταμίευσης να μην εξετάζεται από την Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, αλλά μόνο από την αρμόδια επιτροπή Προϋπολογισμού, που αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη (28 Μαΐου).

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης έχει στην κατοχή της το αίτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, από την οποία ζητά να παραπεμφθεί σύντομα το ζήτημα στην επιτροπή Προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει ήδη δηλώσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ότι δηλαδή οι αποφάσεις του Eurogroup δεν συνιστούν θεμελιώδη αλλαγή των όρων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την FAZ, ο σχεδιασμός του κυβερνητικού συνασπισμού προβλέπει να μην υπάρξει συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα στην Ολομέλεια, ωστόσο σημειώνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θέλει να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή, εκμεταλλευόμενο τη συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί εκεί σχετικά με την πρόωρη εξόφληση δανείων από την Πορτογαλία.

Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Σόιμπλε είναι «εμφανώς δυσάρεστη για την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών», δήλωσε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι «εμείς ως ΚΟ του SPD είμαστε της γνώμης ότι όποιος θέλει συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να αγνοεί μακροπρόθεσμα αυτά που έχει να πει το ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι η γερμανική Βουλή είχε εγκρίνει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση να συμμετάσχει σε αυτό και χρηματοδοτικά το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, με τη συμφωνία που επετεύχθη δεν προβλέπεται να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο πριν το τέλος του προγράμματος.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην αίτησή του δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτήν την αντίφαση. Αντ’ αυτού (η αίτηση) παραπέμπει στο γεγονός ότι στην έκθεση αξιολόγησης (του προγράμματος) διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε», γράφει η FAZ.

Άρης Καλτιριμτζής

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024