Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Λονδίνο διαπραγματεύεται το Brexit και η Μέι την πρωθυπουργία της

Το Λονδίνο διαπραγματεύεται το Brexit και η Μέι την πρωθυπουργία της

Ξεκινούν και επίσημα τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει σχέδιο των Τόρις να ρίξουν την Μέι από την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν τηρήσει την υπόσχεσή της για «σκληρό» Brexit.

Ξεκινούν και επίσημα τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Το σχέδιό της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με τις Βρυξέλλες, έπεσε στο κενό: οι Συντηρητικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ακόμα διαπραγματεύονται με το βορειοϊρλανδικό υπερ-συντηρητικό κόμμα DUP κάποιου είδους συνεργασία για σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, κατακεραυνώνεται από την κοινή γνώμη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της στην πρωτοφανή τραγωδία με την πυρκαγιά στον πύργο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου.

Μάλιστα, οι Times αποκάλυψαν τελεσίγραφο των βουλευτών προς την πρωθυπουργό: δέκα μέρες για να σώσει την πρωθυπουργία της.

Για πολλούς τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες, η απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αλλαγή τακτικής σχετικά με το πόσο «σκληρό» θα είναι το Brexit.

Μάλιστα, αρκετοί αξιωματούχοι στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν, δηλώνουν δημόσια ότι η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοικτή για τη Βρετανία, υπονοώντας ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αλλάξει συνολικά στάση.

Θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Η Daily Telegraph αποκαλύπτει σχέδιο των Τόρις να ρίξουν την Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία σε περίπτωση που δεν τηρήσει την υπόσχεσή της για «σκληρό» Brexit.

Η «κόκκινη γραμμή» για ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, όπως γράφει η εφημερίδα, είναι τυχόν οπισθοχώρηση στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ή στη διατήρηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: εάν σε αυτά υπάρξει υποχώρηση, το «πραξικόπημα» θα είναι άμεσο.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί απόλυτα ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Αισιόδοξη ότι θα τηρηθεί απόλυτα το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες δήλωσε και η Αντρέα Λίντσομ, αρμόδια για τις σχέσεις της Βουλής των Κοινοτήτων με την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ θα ξεκινήσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024