Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«O χειμώνας έρχεται» στις σχέσεις του Τραμπ με την Κούβα

«O χειμώνας έρχεται» στις σχέσεις του Τραμπ με την Κούβα

Μία ακόμα πολιτική του Ομπάμα έρχεται να ξηλώσει ο διάδοχός του Τραμπ. Το άνοιγμα του τέως προέδρου στην Κούβα, το οποίο χαιρέτησε η Αβάνα -πλην Φιδέλ Κάστρο- μπαίνει στον πάγο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός της ημέρας.

Μία ακόμα πολιτική του Ομπάμα έρχεται να ξηλώσει ο διάδοχός του Τραμπ. Το άνοιγμα του τέως προέδρου στην Κούβα, το οποίο χαιρέτησε η Αβάνα -πλην Φιδέλ Κάστρο- μπαίνει στον πάγο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός της ημέρας. Θα το πράξει από την Φλόριντα, την πολιτεία όπου ζει μεγάλος αριθμός Κουβανών.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016 ο Τραμπ κέρδισε οριακά στην Πολιτεία, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια των ισπανόφωνων από το άνοιγμα στο καθεστώς των Κάστρο.

Πήρε 4,6 εκατομμύρια ψήφους (48,6%) και τους 29 απαραίτητους εκλέκτορες, έναντι 4,5 εκατομμυρίων ψήφων για την Χίλαρι Κλίντον και 47%.

Ακόμα και ο Ομπάμα είχε δυσκολευτεί το 2012: κέρδισε την Πολιτεία απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ με μόλις 0,2%.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιχειρηματολόγησε: «Η πολιτική του Ομπάμα είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η καταπίεση» σημείωσε, δίνοντας τον τόνο: η προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα θα συνδεθεί άμεσα με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο νέος πρόεδρος δεν έχει σκοπό να τα γκρεμίσει όλα: οι εμπορικές πτήσεις θα διατηρηθούν, τα εμβάσματα των κουβανο-αμερικανών όπως και τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο.

Διατηρείται επίσης και η πολιτική «βρεγμένα πόδια-στεγνά πόδια» που αφορά στους Κουβανούς που προσεγγίζουν τις ακτές της Φλόριντα (και έχουν πατήσει στεριά ή όχι) και ζητούν άσυλο.

Εκεί που θα υπάρξει ξεκάθαρη αλλαγή στάσης είναι στα ταξίδια προς την Κούβα. Επί Ομπάμα είχαν δημιουργηθεί 12 διαφορετικές κατηγορίες ταξιδιών (οικογενειακά ταξίδια, πολιτιστικές επισκέψεις κλπ), πράγμα που ουσιαστικά επέτρεπε στον οποιονδήποτε να ταξιδέψει.

Αρκεί να δικαιολογούσε το ταξίδι μέσα σε αυτές τις 12 κατηγορίες που προσφέρονταν. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2017 ταξίδεψαν στην Κούβα 285.000 άνθρωποι και η δυναμική ήταν να φτάσουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο.

Τώρα αναμένεται να μπουν αυστηρότεροι κανόνες με μοναδική ίσως εξαίρεση τα ταξίδια των κουβανο-αμερικανών σε συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι επί Ομπάμα άνοιξε και πάλι την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Η Αστερόεσσα μάλλον θα συνεχίσει να κυματίζει.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024