Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος κρατείτο από παραστρατιωτικούς στη δυτική Λιβύη από το 2011. Άγνωστο είναι το πού βρίσκεται.

Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος κρατείτο από παραστρατιωτικούς στη δυτική Λιβύη από το 2011. Άγνωστο είναι το πού βρίσκεται.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ κρατείτο στην πόλη Ζέντεν και αφέθηκε ελεύθερος στη βάση νόμου περί αμνηστίας, τον οποίο ψήφισε το (μη αναγνωρισμένο) κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Την απελευθέρωσή του επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του, Χάλεντ αλ Ζαΐντι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έχει ήδη αναχωρήσει για άλλη πόλη, την οποία δεν αποκάλυψε για λόγους ασφαλείας.

Ο 44χρονος Σαΐφ ήταν το γνωστότερο από τα παιδιά του Καντάφι και κάποιοι τον θεωρούσαν πιθανότερο διάδοχο του πατέρα του. Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει σήμερα στη Λιβύη όπου αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις και πολιτικές ομάδες ανταγωνίζονται για την εξουσία.

Ορισμένοι στην ανατολική Λιβύη, όπου ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ ενισχύει τη θέση του, πίεζαν για την αποφυλάκισή του, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν και πάλι την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις προσωπικότητες του παλαιού καθεστώτος.

Η Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ Σαντίκ, που ήταν υπεύθυνη για την κράτηση του Σαΐφ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τον απελευθερώσει μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. «Επιβεβαιώνουμε ότι αναχώρησε από τη Ζεντέν την 14η ημέρα του Ραμαζανιού», δηλαδή την Παρασκευή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Το 2015 δικαστήριο της Τρίπολης είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Σαΐφ για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της εκτέλεσης διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά του πατέρα του.

Η πόλη Ζέντεν, που ενίσχυσε τον ρόλο της μετά την επανάσταση και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αρχές της Τρίπολης, είχε αρνηθεί να τον παραδώσει. Να σημειωθεί ότι ο Σαΐφ καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιους όρους μπορεί να έθεσε η Ταξιαρχία για να απελευθερώσει τον κρατούμενο, ο οποίος θεωρείτο ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί».

Ανακοίνωση του στρατιωτικού και του δημοτικού συμβουλίου της Ζέντεν καταδίκαζε την απόφαση της αποφυλάκισής του χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία απέναντι στο αίμα των μαρτύρων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024