Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης Τραμπ

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης Τραμπ

Σε κατάσταση συναγερμού εισέρχονται οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη. Η βελγική πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε «αστακό», ενώ η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα αναζητήσει πεδίο συνεννόησης με τον αμερικανό πρόεδρο, μετά τα «γαλλικά» του τελευταίου για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε κατάσταση συναγερμού εισέρχονται οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη.

Στη σύνοδο κορυφής, που σηματοδοτείται από την πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το στοίχημα δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας με τον αμερικανό πρόεδρο, μετά τα υποτιμητικά σχόλια του Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μια σύντομη, αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για τον Τραμπ: αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους, και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν το στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία.

«Έμφραγμα» στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, δεδομένου ότι η αμερικανική αποστολή -περί τα 1.000 άτομα- αναμένεται να φθάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες και να κινηθεί προς το κέντρο. Λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθεί στις βόρειες περιοχές της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος περί τους 10.000 διαδηλωτές.

Το κέντρο των Βρυξελλών αναμένεται να κλείσει την ώρα που το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα φθάσει απευθείας από το αεροδρόμιο στο παλάτι, όπου θα το υποδεχθεί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Στη συνέχεια, ο Τραμπ θα συναντηθεί, για 45 λεπτά με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαρλ Μισέλ, και το βράδυ θα κοιμηθεί στην αμερικανική πρεσβεία.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον βελγικό Τύπο ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων από τις βέλγικες αρχές τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτιρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Βελγίου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μερκελ, και τον αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024