Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη στη συνάντηση του Πάπα με τον Τραμπ

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη στη συνάντηση του Πάπα με τον Τραμπ

Να είναι «ειρηνοποιός» ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στο Βατικανό, ενώ εκείνος με τη σειρά του υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη και ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Να είναι «ειρηνοποιός» ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στο Βατικανό, ενώ εκείνος με τη σειρά του υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα.

Η συνάντηση στο Βατικανό κράτησε 25 λεπτά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν αμήχανος καθώς εισήλθε στον μικρό ανελκυστήρα που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του Πάπα.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο Πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον Πάπα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους.

Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη και ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον αμερικανό πρόεδρο μια μικρή, ξύλινη ελιά και του εξήγησε ότι συμβολίζει την ειρήνη. «Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη» δήλωσε ο πάπας μιλώντας στα ισπανικά. Ο Τραμπ απάντησε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη».

Ο πάπας έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», και ένα αντίτυπο της επιστολής του του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

«Θα τα διαβάσω», περιορίστηκε να σχολιάσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έδωσε στον πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Κατά τον αποχαιρετισμό τους ο Τραμπ είπε στον πάπα: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω τα όσα είπατε».

Ο Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο Πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ΙΚ, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ» είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον Πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10 το πρωί συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τελευταία στάση πριν την επιστροφή του στις ΗΠΑ τη Σικελία, για τη Σύνοδο της G7.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024