Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ δεσμεύεται στη Βηθλεέμ να κάνει «ό,τι μπορεί» για το Μεσανατολικό

Ο Τραμπ δεσμεύεται στη Βηθλεέμ να κάνει «ό,τι μπορεί» για το Μεσανατολικό

Λίγο μετά την άφιξή του την Τρίτη στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε συμφωνία. Δεν αναφέρθηκε όμως καθόλου στη λύση των δύο κρατών.

Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Δεν αναφέρθηκε όμως καθόλου στη λύση των δύο κρατών και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, υπέρ της οποίας τάχθηκε και πάλι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που έκανε δηλώσεις δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο.

«Η ειρήνη είναι μια επιλογή που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά και οι ΗΠΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν να καταστεί αυτό το όνειρο δυνατό» δήλωσε ο Τραμπ παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησε το πρωί.

«Είμαι αποφασισμένος να προσπαθήσω να συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και έχω την πρόθεση να κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω να επιτύχουν αυτόν τον στόχο» πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Αμπάς με διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να εργασθεί με καλή πίστη για την επίτευξη αυτού του στόχου και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μου υποσχέθηκε το ίδιο πράγμα» υποστήριξε την επομένη της συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό ηγέτη.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η παλαιστινιακή οικονομία, «η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο».

Η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε το βράδυ της Κυριακής, «κατόπιν αιτήματος» του Τραμπ, μέτρα για τη διευκόλυνση της ζωής των Παλαιστινίων και τη στήριξη της οικονομίας τους, ιδιαίτερα για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που πηγαίνουν καθημερινά για να εργασθούν στο Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, μιλώντας παρουσία του Τραμπ στο προεδρικό μέγαρο της Βηθλεέμ όπου είχαν προηγουμένως συνομιλία, τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά τη θέση μας, η οποία είναι αυτή των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του 1967, ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ασφάλεια και ειρήνη» δήλωσε ο Αμπάς.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον διάλογο με τους ισραηλινούς γείτονές μας για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε μια αληθινή ευκαιρία για την ειρήνη» είπε ακόμη ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

Διότι, υπογράμμισε, «το θεμελιώδες πρόβλημά μας δεν είναι εναντίον του ιουδαϊσμού ως θρησκείας, αλλά εναντίον της κατοχής, του εποικισμού και της άρνησης των Ισραηλινών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, όπως κάναμε εμείς γι’ αυτούς».

Πάντως ο Τραμπ φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επισημαίνει πως η λύση αυτή αποτελεί την ιστορική αναφορά της διεθνούς και ιδιαίτερα της αμερικανικής διπλωματίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024