Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Προθεσμία στα «απρόθυμα» κράτη - μέλη για μετεγκατάσταση προσφύγων

Κομισιόν: Προθεσμία στα «απρόθυμα» κράτη – μέλη για μετεγκατάσταση προσφύγων

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα «απρόθυμα» κράτη-μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και απειλεί μάλιστα με κυρώσεις. Την Τρίτη η Κομισιόν προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τα κράτη - μέλη, ενώ αναφέρθηκε για πρώτο φορά σε συγκεκριμένες χώρες.

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στα «απρόθυμα» κράτη-μέλη να συνεργαστούν στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και απειλεί μάλιστα με κυρώσεις.

Την ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση απηύθηνε την Τρίτη στα κράτη-μέλη ο Επίτροπος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατονόμασε την Ουγγαρία και την Πολωνία, ως τις χώρες που απορρίπτουν ακόμη και μία ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η γενικότερη απροθυμία καταγράφεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν ενθαρρυντικές διατυπώσεις για την πορεία του προγράμματος. Πάντως, ο Επίτροπος προειδοποιεί ότι εάν τα απρόθυμα κράτη-μέλη δεν αναλάβουν δράση μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

Αυστηρές συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση προσφύγων απηύθυνε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Στρασβούργο και την υιοθέτηση της μηνιαίας έκθεσής της για την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Η Επιτροπή αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ επιφυλάχθηκε για τη κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής για την περίοδο από τις 12 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου, «η θετική τάση στον τομέα της μετεγκατάστασης συνεχίζεται», ωστόσο «ο σημερινός ρυθμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται για να εκπληρωθούν οι στόχοι που ορίστηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων ατόμων εντός των επόμενων μηνών». Συγκεκριμένα, από την τελευταία έκθεση και μετά έχουν μετεγκατασταθεί άλλα 2.078 άτομα (1.368 από την Ελλάδα και 710 από την Ιταλία). Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 18.418 μετεγκαταστάσεις, 5.711 από την Ιταλία και 12.707 από την Ελλάδα.

Επίσης, σημειώνεται ότι μολονότι στην Ελλάδα ο τρέχων αριθμός των 12.400 αιτούντων μετεγκατάσταση που έχουν καταγραφεί αναμένεται να παραμείνει σταθερός, η Ιταλία ακόμη δεν έχει διασφαλίσει την καταγραφή όλων των ατόμων που είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία εξακολουθούν να είναι τα μόνα κράτη-μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση, επισημαίνοντας ότι η στάση τους παραβιάζει τις νομικές υποχρεώσεις τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, τονίζεται ότι έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία, ενώ για τη Τσεχία ότι δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα περίπου εδώ και ένα έτος.

Επίσης, η Επιτροπή συστήνει:

– Στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις προτιμήσεις τους και να αρχίσουν να πραγματοποιούν μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία, το συντομότερο δυνατόν

– Στην Ιρλανδία και την Εσθονία, να βρουν, σε συνεργασία με την Ιταλία, αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τη διεξαγωγή πρόσθετων συνεντεύξεων ασφαλείας, προκειμένου να ξεκινήσουν τις μετεγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατόν.

– Σε ορισμένα κράτη-μέλη, να αυξήσουν τις μηνιαίες δεσμεύσεις τους (η Ισπανία, το Βέλγιο και η Κροατία για την Ιταλία και την Ελλάδα, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία για την Ελλάδα και η Γαλλία για την Ιταλία).

– Στα κράτη-μέλη μετεγκατάστασης συνολικά, να αυξήσουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται αιτήματα επανεγκατάστασης, να αποφεύγουν τις υπερβολικά περιοριστικές προτιμήσεις και τις καθυστερήσεις, να περιορίσουν τις απαιτήσεις που προκαλούν καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταφοράς και να δώσουν προτεραιότητα στις αιτήσεις που αφορούν ευάλωτους αιτούντες, ιδίως ασυνόδευτους ανηλίκους

– Τέλος, στην Ιταλία, να επιταχύνει επειγόντως τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των επιλέξιμων αιτούντων το συντομότερο δυνατόν και να διασφαλίσει ότι τα άτομα που φθάνουν στη χώρα και είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση κατευθύνονται με συντεταγμένο τρόπο σε ειδικά κέντρα μετεγκατάστασης.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, εάν δεν προβούν στις εν λόγω ενέργειες, «θα προσδιορίσει στην επόμενη έκθεσή της, τον Ιούνιο, τη θέση της σχετικά με τη χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες, ιδίως σχετικά με την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει».

Τέλος, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι παρ’ όλο που η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων ατόμων έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι απολύτως εφικτή, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η νομική υποχρέωση για τη μετεγκατάσταση των επιλέξιμων ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν θα παύσει να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024