Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτος ο Μακρόν διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας απέναντι στην Λεπέν

Πρώτος ο Μακρόν διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας απέναντι στην Λεπέν

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν λάθος, καθώς ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β' γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο πρώτος έλαβε 23,75% και η δεύτερη 21,53%. Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο.

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν λάθος, καθώς ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β’ γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν (En Marche) έκοψε πρώτος το νήμα του α’ γύρου με 24,01%, ενώ η Μαρίν Λεπέν (FN) έλαβε 21,30% σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

»» Μακρόν-Λεπέν: Δύο κόσμοι αντίθετοι

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν (Les Republicains) έλαβε 20,01%, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,58% και ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) το 6,36%.

υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν ως εξής: Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 4,7%, Ζαν Λασάλ 1,21%, Φιλίπο Πουτού 1,09%, Φρανσουά Ασελινό 0,92%, η Ναταλί Αρτό 0,64% και ο Ζακ Σεμινάντ 0,18%.

Tο ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 78,69%, έναντι 79,48% το 2012. Τότε στον β’ γύρο (Ολάντ-Σαρκοζί) είχε προσέλθει το 80,35%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β’ γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

»» Το λυπηρό φιάσκο της Δεξιάς
»» Το Βατερλώ των Σοσιαλιστών

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β’ γύρο. Αντίθετα, το ΚΚ Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς, για αυτό και στηρίζει τον Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β’ γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β’ γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024