«Όλα τυλίχτηκαν στις φλόγες»

Βίντεο από την έκρηξη της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Το ασπρόμαυρο βίντεο του Πενταγώνου δείχνει την έκρηξη να σαρώνει την ορεινή περιοχή 
in.gr audio player
Ουάσινγκτον
Λίγες ώρες μετά την επίθεση σε σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε βίντεο από αεροπλάνο που δείχνει την έκρηξη του πιο ισχυρού μη πυρηνικού όπλου στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Η βόμβα GBU-43, η οποία έχει μήκος 9 μέτρων και ισχύ που ισοδυναμεί με 11 τόνους TNT, αφέθηκε από αεροπλάνο MC-130 στην περιοχή Αχίν στα ανατολικά του Αφγανιστάν, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν.

Η βόμβα έπληξε δίκτυο υπογείων τούνελ που χρησιμοποιούσαν μαχητές που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών κι Αμερικανών αξιωματούχων.

Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχτηκε από τεράστιες φλόγες» δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επίθεση ήταν μια κίνηση τακτικής.

«Ήταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο» δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους.

Από την έκρηξη της βόμβας σκοτώθηκαν 36 τζιχαντιστές.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη