Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν συνδέεται με την επίθεση στη Ντόρτμουντ ο ιρακινός συλληφθείς

Δεν συνδέεται με την επίθεση στη Ντόρτμουντ ο ιρακινός συλληφθείς

Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να συνδεθεί ο ύποπτος ισλαμιστής, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Μ.Τρίτη εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε την Μ.Πέμπτη η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας. «Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να συνδεθεί ο ύποπτος ισλαμιστής, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Μ.Τρίτη εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε την Μ.Πέμπτη η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

«Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ωστόσο η εισαγγελία προχώρησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 25χρονου Ιρακινού που ζει στο Βούπερταλ, το όνομα του οποίου αναφέρεται ως Αμπντούλ Μπεσέτ Α., για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ως μέλος της «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» Ισλαμικό Κράτος, ο Μπεσέτ Α. ηγούνταν στο Ιράκ μιας 10μελούς ομάδας κομάντο που είχε εμπλακεί σε απαγωγές, λαθρεμπόριο, εκβιασμό και φόνους.

Ο ύποπτος θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, κάτι που θα επιτρέψει να κρατηθεί ο άνδρας αυτός περισσότερο από 24 ώρες.

Πολλά τα σκοτεινά σημεία

Στο μεταξύ, η αστυνομία ερεύνησε τα διαμερίσματα «δύο υπόπτων που ανήκουν στο ισλαμιστικό κίνημα», αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο ένας αφέθηκε ελεύθερος και είναι Γερμανός 28 ετών που ζει στο Φρέντενμπεργκ.

Η εφημερίδα «Bild» αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι ο άνδρας που κρατείται από την αστυνομία, ο οποίος παρακολουθούνταν εδώ και καιρό από την αστυνομία, φέρεται να έκανε κάποιες «ύποπτες» δηλώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας, κάνοντας τις αρχές να πιστέψουν ότι ενδέχεται να κρύβει εκρηκτικά στο σπίτι του. Παρόλα αυτά δεν έχει εντοπιστεί τίποτε, τονίζει η εφημερίδα.

Η γερμανική δικαιοσύνη έχει περιθώριο μέχρι απόψε για να αποφασίσει αν θα παραταθεί η κράτησή του ή αν θα αφεθεί ελεύθερος.

Όμως, αν και είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί πολίτες που ανήκουν στο ισλαμιστικό κίνημα και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές δικαστικές έρευνες εναντίον πρώην τζιχαντιστών που έχουν επιστρέψει από τη Συρία ή το Ιράκ, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ραλφ Γέγκερ, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. «Ενδέχεται να πρόκειται για εξτρεμιστές της αριστεράς ή της δεξιάς, βίαιοι οπαδοί ή ισλαμιστές», επεσήμανε χθες.

Σύμφωνα με τη Bild, δύο πρόσωπα από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά ερευνώνται.

Επίσης ο Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστολή σε τρία αντίτυπα που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης να είναι πλαστή, με στόχο να παραπλανηθούν οι αρχές.

Ωστόσο αυτά η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι πεπεισμένη ότι η φύση της επίθεσης ήταν «τρομοκρατική», μια εκτίμηση την οποία βασίζει στον τρόπο που διαπράχθηκε και στην επιστολή που βρέθηκε στο σημείο.

Απάντηση της UEFA σε Παπασταθόπουλο

«Νιώθω σαν ένα ζώο και όχι σαν ένας άνθρωπος». Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος συμπύκνωσε την οργή της Ντόρτμουντ για την απόφαση της UEFA να ορίσει το ματς με τη Μονακό, μια μόλις ημέρα μετά την προχθεσινή δολοφονική επίθεση στο πούλμαν, που μετέφερε την αποστολή της Μπορούσια στο «Signal Iduna».

Μέσα σε μία έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο διεθνής Έλληνας αμυντικός, ο προπονητής του Τόμας Τούχελ, αλλά και αρκετοί άλλοι παίκτες της γερμανικής ομάδας, ξέσπασαν εναντίον της UEFA, μετά την ήττα με 2-3 από τη Μονακό, για την απόφαση διεξαγωγής του αγώνα, μόλις μία ημέρα μετά τις εκρήξεις, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό του Μπάρτρα.

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία υπερασπίστηκε την απόφασή της να διεξαχθεί το ματς μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της τόνισε: «Βρισκόμασταν διαρκώς σε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν υπήρχαν ενδείξεις πως δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024