Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέι: Θέλουμε συνεργασία εις βάθος με την ΕΕ, σφιχτό το χρονοδιάγραμμα

Μέι: Θέλουμε συνεργασία εις βάθος με την ΕΕ, σφιχτό το χρονοδιάγραμμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόκληση. Σημείωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί ειδική συνεργασία «εις βάθος» με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Βρετανία σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόκληση.

Σημείωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί ειδική συνεργασία «εις βάθος» με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Βρετανία σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός περιόδου δύο ετών που έχει τεθεί για συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια ένδειξη ότι προτίθεται να δείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση και ότι η Βρετανία θα απολέσει την επιρροή της όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή» ανέφερε. «Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βρετανικές εταιρείες, στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους θεσμούς στους οποίους δεν θα μετέχουμε πλέον, όπως κάνουν και σε άλλες αγορές» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο θέμα της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, η Μέι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, είπε στην ομιλία της στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σφιχτό το χρονοδιάγραμμα

Η Μέι δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθεί τους όρους με τους οποίους η Βρετανία θα αποχωρήσει σε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείσα στο Κοινοβούλιο για το πώς μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα για τις επιχειρήσεις μετά το Brexit, η Μέι επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να μετατρέψει την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βρετανική νομοθεσία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια στην περίοδο αμέσως μετά το Brexit.

«Είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να επιτύχουμε τη συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε. «Θα πρέπει να υπάρξουν περίοδοι εφαρμογής ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως αυτό στη συνέχεια θα εφαρμοστεί με τρόπο που να έχει νόημα για τις επιχειρήσεις και για τις κυβερνήσεις».

Η Μέι κάλεσε επίσης τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα στη Βόρειο Ιρλανδία να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια περιφερειακή κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να ακουστεί η φωνή τους κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο που το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, προκαλώντας εκλογές στις 2 Μαρτίου που έβαλαν τέλος στην πλειοψηφία που είχαν οι ενωτικοί φιλοβρετανοί στην επαρχία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

    Sports in

    Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

    Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024