Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρή γραμμή από την Ευρωβουλή σε μεταβατική συμφωνία για το Brexit

Αυστηρή γραμμή από την Ευρωβουλή σε μεταβατική συμφωνία για το Brexit

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς ΕΕ για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, προσχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάζει όριο σε μεταβατική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας τρία χρόνια και τονίζει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο. Πιο διαλλακτική στάση φαίνεται να τηρούν οι «27». Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών αναμένεται να υποσχεθούν την Τετάρτη να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τη Βρετανία, ενώ δεν θα αναφερθούν στο ενδεχόμενο αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία. Παραδόθηκε στον Τουσκ η επιστολή.

Προσχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάζει όριο σε μεταβατική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας τα τρία χρόνια και τονίζει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο.

Συμφωνία – μαξιλάρι για το Brexit δεν θα μπορεί να διαρκέσει μετά το 2019, υπόσχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στην πρώτη επίσημη απάντηση από πλευράς ΕΕ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι. Η επιστολή της Μέι προς την ΕΕ παραδόθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στο προσχέδιο που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης αναπτύσσεται ο δύσκολος δρόμος που έχει μπροστά της η Βρετανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί την Μέι ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντά της και ότι η θέση για τη Βρετανία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν θα είναι τόσο θετική όσο είναι σήμερα.

Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδική πλειοψηφία (δηλαδή από το 72% των 27 κρατών – μελών, τα οποία να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ -εξαιρουμένου του κράτους που αποχωρεί).

O διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα αποτελεί «μεικτή συμφωνία» που θα απαιτεί έγκριση από τα Κοινοβούλια των 27 κρατών – μελών συν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο διαλλακτική στάση φαίνεται να τηρούν οι «27».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε με το Λονδίνο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή που συντάχθηκε εξ ονόματος των 27 ηγετών των κρατών μελών.

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία. Σε προηγούμενη εκδοχή της, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η ΕΕ θα ήταν έτοιμη για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, παρ’ όλο που δεν θα το επιθυμούσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024