Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
29 Μαρτίου 2017: Το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε την κλεψύδρα του Brexit

29 Μαρτίου 2017: Το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε την κλεψύδρα του Brexit

Το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, η 29 Μαρτίου 2017 ξεκινούσε. Και η Ντάουνινγκ Στριτ έδινε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υπογράφει την επιστολή για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Η ΕΕ των «28» σε περίπου δύο χρόνια θα έχει 27 μέλη.

Το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, η 29 Μαρτίου 2017 ξεκινούσε. Και η Ντάουνινγκ Στριτ έδινε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υπογράφει την επιστολή για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Η ΕΕ των «28» προσεχώς θα έχει 27 μέλη.

Η επιστολή παραδόθηκε στις 13:30 στον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι έκανε στη συνέχεια δήλωση, στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «ήλθε η στιγμή για τη χώρα να σταθεί ενωμένη».



Τη δήλωση μάλλον δεν ασπάζονται οι βουλευτές του σκωτικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος «λαβώθηκε» πολιτικά από την όλη διαδικασία, είπε ότι σέβεται το Brexit, αλλά θα παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Η Βρετανία θα αλλάξε, το θέμα είναι πώς» είπε.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, εκφράζουν ακόμα φόβους ότι δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο.

Είναι ασφαλώς η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ξεκινά μια τέτοια διαδικασία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα γινόταν το αντίστροφο: οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν την είσοδο χώρας στην Ένωση.

Πάντως, ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων παρουσιάζει το BBC:

  • Στις 29 Απριλίου, η ΕΕ των «27» θα εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
  • Tον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί ο Οδικός Χάρτης των συνομιλιών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε ένα πολύ βασικό ζήτημα: την εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
  • Το φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση της Βρετανίας ευελπιστεί να έχει έτοιμο το «πολυνομοσχέδιο» για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό Δίκαιο. Αυτό αποκαλείται Great Repeal Bill.
  • Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Λονδίνο ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
  • Μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, η Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία.
  • Ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2019 -ακριβώς 46 χρόνια μετά την είσοδο- το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα βασικά θέματα

Το μείζον για το Λονδίνο είναι η εμπορική συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η Μέι από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι Brexit θα είναι «σκληρό», δεν θα υπάρξει δηλαδή εξαίρεση στο θέμα της Ενιαίας Αγοράς, άρα όλα ξεκινούν από την αρχή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ζήτημα των συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σε σχέση με τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (μεταξύ αυτών και χιλιάδες Έλληνες), αλλά και των Βρετανών (expats τους αποκαλούν) που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως σε χώρες του Νότου.

Ένα ξεχωριστό ζήτημα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ είναι τα σύνορα Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη ρύθμιση: για την ιρλανδική οικονομία τα 200 «συνοριακά περάσματα» με τα 177.000 φορτηγά και 1,8 εκατομμύρια ΙΧ αυτοκίνητα που μετακινούνται μηνιαίως (στοιχεία από τον Guardian) είναι ζωτικής σημασίας.

«Τα συγκεκριμένα σύνορα δεν είναι όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ουσιαστικά αόρατο» λέει αρμόδιος αξιωματούχος. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι μετά το Brexit, στο σημείο μπορεί να οργιάσει το λαθρεμπόριο.

Το Λονδίνο μελετά λύσεις, όπως κοινές περιπολίες και ελέγχους με τους Ιρλανδούς, χρήση της τεχνολογίας κλπ. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι.

Λύση πρέπει να αναζητηθεί και στο θέμα της Σκωτίας, όπου οι δύο κυρίες βλέπουν με διαφορετικό τρόπο το ημερολόγιο: Η σκωτσέζα Νίκολα Στέρτζεον θέλει δημοψήφισμα ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, η Τερέζα Μέι το τοποθετεί μετά την έξοδο.

Σε θέματα όπως η Ασφάλεια σε μια εποχή με προβλήματα τρομοκρατίας, το Λονδίνο υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024