Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Άγκυρα φέρεται να κατασκόπευε Τούρκους στη Γερμανία

Η Άγκυρα φέρεται να κατασκόπευε Τούρκους στη Γερμανία

Η Άγκυρα φέρεται να κατασκόπευε τούρκους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κατασκοπεύει τούρκους πολίτες που ζουν στο έδαφός της.

Η Άγκυρα φέρεται να κατασκόπευε τούρκους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ
Γκιουλέν στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της
δημοσιότητας.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα
στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών
προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να
κατασκοπεύει τούρκους πολίτες που ζουν στο έδαφός της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών έδωσε στον γερμανό ομόλογό του μία λίστα με ονόματα ανθρώπων που θεωρούνταν ύποπτοι για στήριξη στον Γκιουλέν.

Η λίστα φέρεται να περιλαμβάνει φωτογραφίες από παρακολουθήσεις και προσωπικά στοιχεία.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο την Τρίτη για «παρανοϊκή» βούληση της Τουρκίας να κατασκοπεύει στη Γερμανία οπαδούς του Γκιουλέν.

«Αναφορικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν φόβο συνωμοσίας τον οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παρανοϊκό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος, ο οποίος εποπτεύει τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύει 300 ανθρώπους και οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία για τους οποίους θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, που κατηγορείται από την τουρκική εξουσία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Είναι εντελώς ανυπόφορο και απαράδεκτο», είπε ο Πιστόριους και κάλεσε την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να βρει «τις σωστές και ξεκάθαρες λέξεις» έναντι της Άγκυρας.

Περίπου 10 με 15 από τους εν λόγω στόχους της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις, βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και θα ενημερωθούν από τις περιφερειακές αρχές ότι κατασκοπεύονται και κινδυνεύουν ως εκ τούτου «με αντίποινα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τη φυλάκιση» αν μεταβούν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν διαθέτει «κανένα στοιχείο που να συνδέει οπαδούς του Γκιουλέν με οποιαδήποτε ποινική παράβαση» ή που να τους εμπλέκει «στο πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απετράπη τον περασμένο Ιούλιο.

Επιφυλάξεις αναφορικά με τον Γκιουλέν

Η επιμονή της Άγκυρας να ρίξει στον Φετουλάχ Γκιουλέν την ευθύνη γι’ αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν την περασμένη Τρίτη τον γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ εξέφρασε αμφιβολίες για την εμπλοκή του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν εξέφρασε από την πλευρά του στις αρχές Μαρτίου την ανησυχία του για να αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων των τουρκικών υπηρεσιών στη Γερμανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί σε πολλά μέτωπα μετά την εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής που άρχισε η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο μετά τη ματαίωση συγκεντρώσεων υπέρ του προέδρου Ερντογάν σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγόρησε τότε την Μέρκελ για «πρακτικές των Ναζί».

Οι τούρκοι ηγέτες κατηγορούν επίσης τακτικά τις γερμανικές αρχές ότι προστατεύοντας τους κούρδους αυτονομιστές και τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Το Βερολίνο εκφράζει από την πλευρά του την ανησυχία του μήπως η Τουρκία εξαγάγει στη Γερμανία τις συγκρούσεις που φέρουν αντιμέτωπους τους οπαδούς και τους επικριτές του Ερντογάν από τη μια πλευρά και τους Τούρκους και τους Κούρδους από την άλλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024