Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FT: Ο Σόιμπλε απομακρύνεται από το όραμα μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης

FT: Ο Σόιμπλε απομακρύνεται από το όραμα μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης

Λίγες ημέρες πριν από την πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει στην άκρη, προς το παρόν, τη μακρόχρονη πεποίθησή του σε μία βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τάσσεται πλέον υπέρ μιας πιο χαλαρής «διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων».

Λίγες ημέρες πριν από την πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει στην άκρη, προς το παρόν, τη μακρόχρονη πεποίθησή του σε μία βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τάσσεται πλέον υπέρ μιας πιο χαλαρής «διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων», σημειώνουν οι Financial Times.

Λίγο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία, για την έξοδό της από την Ένωση, ο 74χρονος Γερμανός πολιτικός αρνείται ότι έχει απογοητευτεί από την υποχώρηση των φεντεραλιστικών ιδεών, των οποίων ήταν οπαδός επί δεκαετίες, και τονίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται ευελιξία για να αντιμετωπίσει τη λαϊκιστική εχθρότητα στη μεταβίβαση περισσότερων εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

«Η φεντεραλιστική ιδέα δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία ελπίδα να πραγματωθεί (…) Σε όλα, ή στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχουν ευρείες πλειοψηφίες για να δώσουν μεγαλύτερο μερίδιο εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες» δηλώνει.

«Έτσι (αντί αυτού) πρέπει να βελτιώσουμε τις διακυβερνητικές μεθόδους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντα καλύτερη από το τίποτα» συμπληρώνει ο Σόιμπλε.

Παράλληλα απορρίπτει την ιδέα ότι η λαϊκιστικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπιστούν με το να ρίξει η Γερμανία περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

«Πρέπει να μιλάμε για τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Πρώτα χρειάζεται να επιτυγχάνονται περισσότερα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Γερμανός πολιτικός.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν το Σάββατο στη Ρώμη για μια επετειακή Σύνοδο Κορυφής, 60 χρόνια από ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης. Οι ηγέτες -αναφέρουν οι FT- αναμένεται να εγκρίνουν μια προσέγγιση «πολλαπλών ταχυτήτων», η οποία όμως δεν υιοθετείται από όλους.

Ο Σόιμπλε εκτιμά ότι η ιδέα των πολλών ταχυτήτων «δεν στρέφεται εναντίον άλλων». «Δεν θέλουμε αποκλειστικότητα. Αλλά εκείνοι που θέλουν και μπορούν να κινηθούν προς τα εμπρός, με στενότερη συνεργασία, θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν. Και άλλοι θα ακολουθήσουν» λέει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρνει ως παράδειγμα τα 19 κράτη που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Οι μελλοντικές επιλογές φτάνουν όμως μέχρι την κοινή στρατιωτική δύναμη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι η αμυντική συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί «το αναδυόμενο χάσμα μεταξύ ανατολικοευρωπαίων και δυτικοευρωπαίων», λέγοντας ότι «οι ανατολικοευρωπαίοι θα συνειδητοποιήσουν ότι το να ανήκουν στην Ευρώπη εξασφαλίζει για αυτούς ένα ελεύθερο τρόπο ζωής».

Η Ευρώπη, προσθέτει ο Σόιμπλε, βρίσκεται σε μία «σχεδόν παράδοξη κατάσταση».

«Από τη μία μεριά, ζητάμε από την Ευρώπη πολύ περισσότερα από ό,τι μερικά χρόνια πριν (…) Πολλοί λένε ότι αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσουν ένα μικρότερο ρόλο ως διεθνής δύναμη, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο».

«Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές εσωτερικές δυσκολίες (…) ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχουν αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» αναφέρει.

Με την ευκαιρία, ο Σόιμπλε ρίχνει και πάλι στο τραπέζι την ιδέα ενός αυστηρότερου κεντρικού ελέγχου της Ευρωζώνης και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα αρνείται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κάλυμμα για τη γερμανική κυριαρχία -μια άποψη που εκφράζεται τόσο από τους επικριτές του Βερολίνου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πρόσφατα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια ασθενέστερη Γερμανία δεν θα ωφελήσει κατ’ ανάγκη την Ευρώπη», αναφέρει. «Δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ισχυρότερο γιατί είναι καλύτερος. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτοί που είναι λιγότερο επιτυχείς, πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο» αναφέρει.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι η παλίρροια της Ιστορίας και η πίεση για διεθνή συνεργασία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Υποθέτω ότι η επόμενη 60ή επέτειος θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή», λέει. «Αλλά υποθέτω ότι η Ευρώπη σε 60 χρόνια θα είναι μία πολύ ισχυρότερη και λειτουργική Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιστρέψουμε στα εθνικά κράτη» συμπληρώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024