Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ολλανδίας - Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας

Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ομιλία στο Ρότερνταμ, αλλά και της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας που επιχείρησε να μεταβεί οδικώς. «Απομεινάρια των ναζί» χαρακτήρισε τους Ολλανδούς ο Ερντογάν· έντονη αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ρότερνταμ για συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.

Μετά το ολλανδικό μπλόκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατευθύνθηκε στο Μετς της Γαλλίας, προκειμένου να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής.

Στο Ρότερνταμ, αντί του Τσαβούσογλου επιχείρησε να μεταβεί οδικώς η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία για σειρά επαφών.

Εντούτοις και η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από τις ολλανδικές Αρχές να περάσει τα σύνορα. Το CNN Turk μετέδωσε ότι η αυτοκινητοπομπή της Καγιά διατάχθηκε να επιστρέψει στη Γερμανία.

Έξαλλος ο ο Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση χαρακτηρίζοντας τους Ολλανδούς «απογόνους των ναζί, προκατειλημμένους και φοβικούς». «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «ξεπερνούν κάθε όριο». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του «για κάποιο καιρό» ο Ολλανδός πρέσβης, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε άδεια.

Οι αρχές του Ρότερνταμ απαγόρευσαν την ομιλία του Τσαβούσογλου σε συγκέντρωση στην πόλη υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Ο Τσαβούσογλου είχε πει πως θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ.

Η ολλανδική κυβέρνηση επικαλέστηκε τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ως λόγους που την οδήγησαν να ανακαλέσει την άδεια προσγείωσης της πτήσης του Τσαβούσογλου.

Η απόφαση εκτιμάται ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στο προοίμιο της επίσκεψής του, για επιβολή «σοβαρών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων» σε περίπτωση που η Ολλανδία παρεμποδίσει την ομιλία του στο προξενείο.

Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, η απειλή του Τσαβούσογλου για πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις «κατέστησαν αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης».

«Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.

Ο Μαρκ Ρούτε ανέφερε στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Πάντως, όπως σημειώνει η DW, το γεγονός πάντως ότι η ολλανδική κυβέρνηση τηρεί σκληρή στάση σχετίζεται πιθανότατα και με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την ερχόμενη Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024