Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Δημοκρατικοί επιλέγουν ρήξη ή σύγκλιση με την Αμερική του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί επιλέγουν ρήξη ή σύγκλιση με την Αμερική του Τραμπ

Μπορεί να κέρδισαν τη λαϊκή ψήφο, έχασαν όμως τον Λευκό Οίκο. Ο λόγος για το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί την επόμενη μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ. Πρώτο βήμα, η εκλογή του νέου επικεφαλής του κομματικού οργάνου DNC.

Μπορεί να κέρδισαν τη λαϊκή ψήφο, έχασαν όμως τον Λευκό Οίκο. Ο λόγος για το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί την επόμενη μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ.

Πρώτο βήμα, η εκλογή του νέου επικεφαλής του κομματικού οργάνου Democratic National Committee.

H λεγόμενη Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (το αντίστοιχο όργανο των Ρεπουμπλικάνων λέγεται RNC) συστάθηκε για πρώτη φορά το 1848. Αποτελεί το βασικό κομματικό όργανο που συντονίζει τη δράση σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

Οργανώνει επίσης το συνέδριο των Δημοκρατικών από το οποίο προκύπτει ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι επικρατέστεροι για την ηγεσία του DNC είναι δύο και εκπροσωπούν τις κυρίαρχες τάσεις του σήμερα. Από τη μία ένας υποψήφιος στη λογική του establishment και από την άλλη η ρήξη.

Τα πρόσωπα είναι χαρακτηριστικά: Ο «λατίνος» Τομ Πέρεζ 55 ετών, ο οποίος υπηρέτησε και στην κυβέρνηση του Ομπάμα.

Θεωρείται επικρατέστερος, έχει εμπειρία και διάθεση να υπερασπιστεί τις κοινωνικές κατακτήσεις που πέτυχε ο Ομπάμα και τώρα είναι σε κίνδυνο.

Ωστόσο, εμφανίζεται θετικός στο να αναζητήσει και να συζητήσει με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σημεία σύγκλισης, όπως για παράδειγμα στην οικονομία με τον κατώτερο μισθό.

Απέναντί του βρίσκεται ο Κιθ Έλισον 53 ετών, ο οποίος το 2007 έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που εξελέγη στο Κογκρέσο. Η δική του γραμμή είναι ρήξη με τον Τραμπ και έχει τη στήριξη του Μπέρνι Σάντερς. Η άποψή του είναι ότι το κόμμα πρέπει να καθιερώσει μια εθνική στρατηγική για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και στις 50 πολιτείες.

Η δουλειά των Δημοκρατικών δεν θα είναι εύκολη, καθώς πρέπει να αναζητήσουν τρόπο επανασύνδεσης με τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν μαζικά τον Τραμπ και τον πολιτικό του λόγο τον Νοέμβριο του 2016.

Πρώτη στάση, οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 με στόχο -εξαιρετικά δύσκολο, αλλά υπάρχει πολύς χρόνος- να κερδίσουν την πλειοψηφία σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024