Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας... Λένιν διεκδικεί την προεδρία του Ισημερινού

Ένας… Λένιν διεκδικεί την προεδρία του Ισημερινού

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στον Ισημερινό για τον διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα, του ανθρώπου που ανέλαβε να προωθήσει ένα σοσιαλιστικής έμπνευσης μοντέλο για τη χώρα. Ο εκλεκτός του για την προεδρία Λένιν Μορένο κέρδισε μεν τον πρώτο γύρο, αλλά θα δώσει μάχη με τον συντηρητικό Γκιγιέρμο Λάσο.

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στον Ισημερινό για τον διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα, του ανθρώπου που ανέλαβε να προωθήσει ένα σοσιαλιστικής έμπνευσης μοντέλο για τη χώρα.

Ο εκλεκτός του για την προεδρία Λένιν Μορένο κέρδισε μεν τον πρώτο γύρο, αλλά θα δώσει μάχη με τον συντηρητικό Γκιγιέρμο Λάσο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Μορένο έλαβε το 38,8% των ψήφων και ο Λάσο το 28,5%. Ο πρώτος θα είχε εκλεγεί χωρίς την ανάγκη β’ γύρου αν είχε λάβει τουλάχιστον 40% με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο.

Η εποχή Κορέα ξεκίνησε στο Εκουαδόρ το 2007 σε μια εποχή που στις περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής επικρατούσαν ή είχαν ήδη επικρατήσει κεντροαριστεροί πρόεδροι: στη Βραζιλία ο «Λούλα» ντα Σίλβα, στην Αργεντινή το ζεύγος Κίρσνερ, στη Χιλή η Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο Μοράλες στην Βολιβία.

Η εποχή αυτή μοιάζει να έχει τελειώσει ή να τελειώνει: σε αρκετές χώρες έχουν επικρατήσει κεντροδεξιοί πρόεδροι -η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο 63χρονος Λένιν Μορένο πανηγύρισε τη νίκη του, κάνοντας φυσικά ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο πρόεδρο και στο υψηλό ποσοστό δημοφιλίας του. Αυτό άλλωστε πρέπει να εκμεταλλευτεί για να πείσει τους συμπολίτες του να τον ψηφίσουν και στον β΄γύρο της 2ας Απριλίου.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις «αριστερές πολιτικές» του Κορέα, αλλά σε πιο συμφιλιωτικούς τόνους.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο πανηγύρισε το γεγονός ότι θα διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Έχει λόγους να είναι αισιόδοξος, καθώς υπάρχει τουλάχιστον μία δεξαμενή ψήφων: στην τρίτη θέση βρέθηκε η δημοσιογράφος Σίντια Βιτέρι με 16%, επικεφαλής ενός κεντροδεξιού κόμματος.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο Λάσο κερδίσει τις εκλογές θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα του Τζούλιαν Άσανζ των Wikileaks, ο οποίος ζει μόνιμα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Λάσο έχει ξεκαθαρίσει ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τον Άσανζ να εγκαταλείψει το κτίριο εντός 30 ημερών.

Ο Λάσο -πρώην τραπεζίτης- θέλει μια οικονομία περισσότερο φιλελεύθερη και ανοικτή στο διεθνές περιβάλλον και στοχεύει να ενώσει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γύρω από την υποψηφιότητά του για την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Όσο για τον Ραφαέλ Κορέα, έχει ανακοινώσει ότι θα «μεταναστεύσει» στο Βέλγιο για να ζήσει με την Βελγίδα σύζυγό του. Το είχε ανακοινώσει καιρό τώρα στους συμπολίτες του: «Για να ξεκουραστώ και για να ξεκουραστεί η χώρα από εμένα».

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024