Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μένω, ό,τι κι αν γίνει» λέει ο Φιγιόν - ο Αμόν στην Πορτογαλία για... έμπνευση

«Μένω, ό,τι κι αν γίνει» λέει ο Φιγιόν – ο Αμόν στην Πορτογαλία για… έμπνευση

Σε πλήρες χάος βρίσκεται η γαλλική προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία, με τον Φρανσουά Φιγιόν να σφίγγει τα δόντια και να ομνύει ότι θα παραμείνει στον αγώνα ό,τι κι αν γίνει -έστω κι αν προηγουμένως είχε πει πως θα αποχωρούσε αν άνοιγε έρευνα σε βάρος του. Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, ο Μπενουά Αμόν πάει στην Πορτογαλία της «πολυσυλλεκτικής Αριστεράς» όπως λέει, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ευνοημένους τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν.

Σε πλήρες χάος βρίσκεται η γαλλική προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία, με τον Φρανσουά Φιγιόν να σφίγγει τα δόντια και να ομνύει ότι θα παραμείνει στον αγώνα ό,τι κι αν γίνει -έστω κι αν προηγουμένως είχε πει πως θα αποχωρούσε αν άνοιγε έρευνα σε βάρος του.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, ο Μπενουά Αμόν πάει στην Πορτογαλία της «πολυσυλλεκτικής Αριστεράς» όπως λέει, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ευνοημένους τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν.

H γαλλική οικονομική εισαγγελία αποφάσισε να κρατήσει ανοικτό το φάκελο «Πενελόπ» -δηλαδή το σκάνδαλο πως ο Φιγιόν απασχολούσε τη σύζυγό του, Πενελόπ, με κρατικά κονδύλια για εργασία που υποτίθεται να μην έκανε ποτέ- σε μία κίνηση που διατηρεί στο ακέραιο την ασφυκτική πίεση σε βάρος του υποψηφίου.

Ωστόσο, ο ίδιος πήρε πίσω τη «νύξη» που είχε κάνει στις 26 Ιανουαρίου πως θα παραιτείτο αν γινόταν στόχος έρευνας. Τότε, μιλώντας στο κανάλι TF1, είχε υποστηρίξει πως το μοναδικό που θα τον εμπόδιζε ως υποψήφιο θα ήταν να σπιλωνόταν η τιμή του με έρευνα σε βάρος του.

Πλέον όμως, όπως έδειξε με συνέντευξή του στη Figaro, δεν το σκέφτεται: «Είμαι ο υποψήφιος και θα πάω μέχρι τη νίκη» είπε στην εφημερίδα. «Θα ήταν σκανδαλώδες να στερήσω από την Δεξιά και το κέντρο τον υποψήφιό της, θα τεθώ στην κρίση της ψήφου» είπε ο Φιγιόν.

Στην άλλη όχθη του γαλλικού πολιτικού στρατοπέδου, τους -επίσης αδύναμους- Σοσιαλιστές, ο Μπενουά Αμόν βρέθηκε στην Πορτογαλία -όπου έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τους πορτογάλους Σοσιαλιστές υπό τον Κόστα, με την συνεργασία των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων.

Η επίσκεψη Αμόν στη Λισαβώνα παρουσιάζεται από την εκστρατεία του ως ταξίδι… «έμπνευσης» για τη συνεργασία του ευρύτερου αριστερού χώρου -στο Παρίσι, για πολλούς ως τέτοιο λογίζεται το πεδίο που ξεκινά από τον Μελανσόν και θα μπορούσε θεωρητικά να φτάσει ακόμη και μέχρι τον Μακρόν.

«Εδώ» είπε από την Πορτογαλία ο Αμόν, «οι δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να συμφιλιωθούν». «Έδειξαν πως μπορείς να βγεις από τη λιτότητα, να ξαναβρείς την τροχιά της ανάπτυξης, να συμπέσει η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική πρόοδο».

Στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, τέλος, η εικόνα δεν καταγράφει αλλαγή δυναμικής: Για τον πρώτο γύρο, έρευνα του Ifop fiducial που είχε δημοσιευτεί την Παρασκευή έδειχνε την Μαρίν Λεπέν στο 26%, τον Μακρόν στο 19,5%, τον Φιγιόν με 18,5%, τον Αμόν στο 14% και τον Μελανσόν στο 11%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε έρευνα της Opinionway, όπου στο δεύτερο γύρο εμφανίζεται να κερδίζει την Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν (με 60% έναντι 40%) αλλά και ο Φιγιόν, αν όντως περνούσε στον τελικό γύρο (με 57% έναντι 43%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024