Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ύποπτη για τη δολοφονία του αδελφού του Κιμ «νόμιζε ότι συμμετείχε σε φάρσα»

Ύποπτη για τη δολοφονία του αδελφού του Κιμ «νόμιζε ότι συμμετείχε σε φάρσα»

Μία γυναίκα από την Ινδονησία που συνελήφθη ως ύποπτη για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ-ναμ, ετεροθαλή αδελφού του δικτάτορα της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, νόμιζε ότι συμμετείχε σε τηλεοπτικό σόου με φάρσες, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας. Εν τω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει κατηγορηματικά τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργείται στη Μαλαισία και ζήτησε να της επιστραφεί η σορός του Βορειοκορεάτη.

Μία γυναίκα από την Ινδονησία που συνελήφθη ως ύποπτη για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ-ναμ, ετεροθαλή αδελφού του δικτάτορα της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, νόμιζε ότι συμμετείχε σε τηλεοπτικό σόου με φάρσες, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας.

Ο Τίτο Καρνάβιαν είπε σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος πληροφορίες από τις Αρχές της Μαλαισίας -υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ-ναμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ- ότι η 25χρονη που συνελήφθη έλαβε χρήματα για να συμμετάσχει σε φάρσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη και μία άλλη γυναίκα έπρεπε να πείσουν άνδρες να κλείσουν τα μάτια τους και στη συνέχεια τους έριχναν νερό στο πρόσωπο.

«Αυτό το έκαναν τρεις ή τέσσερις φορές και τους έδωσαν μερικά δολάρια. Στον τελευταίο στόχο, τον Κιμ Γιονγκ-ναμ, φέρεται να υπήρχαν επικίνδυνες ουσίες μέσα στον ψεκαστήρα» είπε ο Καρνάβιαν. «Εκείνη δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας από φερόμενους ξένους πράκτορες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πληροφορίες του Καρνάβιαν δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Η οικογένεια της 25χρονης Σίτι Αϊσγιά δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός της εμπλοκής της κοπέλας στην υπόθεση και έκανε λόγο για μία μητέρα που είχε ταξιδέψει στη Μαλαισία για δουλειά. Ο 26χρονος σύντροφός της συνελήφθη από την αστυνομία την Πέμπτη, ενώ οι Αρχές αναζητούν και άλλα άτομα που πιθανώς να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πιονγιάνγκ: Απορρίπτουμε τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Εν τω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι «θα απορρίψει κατηγορηματικά» τα αποτελέσματα της νεκροψίας που θα γίνει στη Μαλαισία και ζήτησε να της παραδοθεί αμέσως η σορός του Βορειοκορεάτη.

Σημειώνεται ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ- Ναμ έγινε πιθανόν με δηλητήριο και η νεκροψία είναι σε εξέλιξη σε ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

«Αφού οι Αρχές της Μαλαισίας προχώρησαν στη νεκροψία χωρίς την άδεια μας και την παρουσία μας, θα απορρίψουμε κατηγορηματικά το αποτέλεσμα της νεκροψίας που διεξάγεται μονομερώς» ανέφερε ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας Κανγκ Τσολ στην ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.

Στην ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά στην ταυτότητα του Βορειοκορεάτη που πέθανε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο που είχε γράψει ένα βιβλίο για τη Βόρεια Κορέα, ο Ναμ υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και είχε το θάρρος να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του. «Ακόμη και αν αυτό τον έθετε σε κίνδυνο, ήθελε να γίνει γνωστή η γνώμη του στην Πιονγκγιάνγκ μέσω εμού και άλλων μέσων ενημέρωσης», είπε ο Γιότζι Γκόμι που εργάζεται για την εφημερίδα Shimbun του Τόκιο.

Ο Ναμ του είχε αποκαλύψει ότι δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον ετεροθαλή αδελφό του που διαδέχτηκε τον πατέρα τους και τον οποίο η Νότιος Κορέα κατηγορεί ότι διέταξε την εξόντωση του Ναμ.

Ο Ναμ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο το 2004 στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Άρχισαν να αλληλογραφούν τακτικά το 2010. Ακολούθησαν συνεντεύξεις, συνολικής διάρκειας 7 ωρών, στο Μακάο και το Πεκίνο, το 2011. Επικοινώνησαν για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2012, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του Ναμ και του Ουν.

«Έλεγε ότι η Βόρειος Κορέα δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει παρά μόνο αν έκανε μεταρρυθμίσεις και λάμβανε μέτρα για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, κατά το παράδειγμα της Κίνας. Έλεγε ότι η εξουσία δεν πρέπει να είναι κληρονομική, ότι αυτό δεν ταιριάζει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία και ότι ο ηγέτης πρέπει να εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες» είπε ο δημοσιογράφος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο.

Μολονότι είχε τη φήμη πλεϊμπόι και χαρτοπαίκτη, για τον Γκόμι ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ ήταν ένας «διανοούμενος» με χιούμορ που παραδεχόταν ότι του άρεσε να διασκεδάζει στα πολυτελή εστιατόρια του Τόκιο, είπε ο Γιότζι Γκόμι. «Έλεγε ότι του άρεσε να πίνει αλκοόλ και να τραγουδάει με τους απλούς Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες και ήλπιζε ότι κάποια μέρα θα έπεφταν τα τείχη σε όλον τον κόσμο».

Ο Ναμ, που κάποτε εμφανιζόταν ως διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, έπεσε σε δυσμένεια όταν συνελήφθη το 2001 στο αεροδρόμιο του Τόκιο. Είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο και είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε να πάει στην Ντίσνεϊλαντ. Όμως ο Γκίμι υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο πατέρας του εξοργίστηκε και τον απομάκρυνε όταν τον άκουσε να μιλάει για μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024