Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: «Πολιτικές» οι αποφάσεις των δικαστηρίων, σωστό το διάταγμα

Τραμπ: «Πολιτικές» οι αποφάσεις των δικαστηρίων, σωστό το διάταγμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε το διάταγμα, με το οποίο μπλόκαρε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, μιλώντας σε στελέχη των δυνάμεων της τάξης, κατηγόρησε τα δικαστήρια ότι παίρνουν «πολιτικές αποφάσεις».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε το διάταγμα, με το οποίο μπλόκαρε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο» για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε στελέχη των δυνάμεων της τάξης, κατηγόρησε τα δικαστήρια ότι παίρνουν «πολιτικές αποφάσεις».

«Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω ένα δικαστήριο προκατειλημμένο, επομένως δεν θα το αποκαλέσω προκατειλημμένο» είπε ο Τραμπ.

«Και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια απόφαση. Αλλά τα δικαστήρια μοιάζουν τόσο πολιτικοποιημένα και θα ήταν σπουδαίο εάν το σύστημα δικαιοσύνης μας διάβαζε αυτό το έγγραφο και έκανε το σωστό. Και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας μας» τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε κατάσταση κινδύνου» εξαιτίας της αναστολής του μεταναστευτικού του διατάγματος.

Ανέγνωσε ενώπιον των ακροατών του το άρθρο ενός νόμου που εγκρίθηκε πριν από 65 έτη, ο οποίος καθορίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο κάποιας κατηγορίας πολιτών ξένων χωρών κάθε φορά που εκτιμά ότι η άφιξή τους στην χώρα του «θα είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Ένας μαθητής μετρίου επιπέδου θα το καταλάβαινε αυτό, οποιοσδήποτε θα το καταλάβαινε αυτό» υποστήριξε ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ακρόαση στο Εφετείο για το διάταγμα του Τραμπ -η πρώτη μεγάλη μάχη του νέου προέδρου- κράτησε μία και πλέον ώρα, με τους δικαστές καταλήγουν πως θα προσπαθήσουν να έχουν ετυμηγορία «το συντομότερο δυνατόν» -στοχεύοντας σε απόφαση εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση ζητά να αρθεί η αναστολή της ισχύος του διατάγματος και, έστω κι αν έχει προκύψει το ενδεχόμενο η ετυμηγορία να είναι «μεικτή» (αποκαθιστώντας μόνο τμήματα του διατάγματος) η μάχη θα μπορούσε να συνεχιστεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Όταν διαβάζουμε κάτι τόσο ξεκάθαρα διατυπωμένο και κατανοητό από όλο τον κόσμο και κατόπιν οι δικηγόροι… Το είδα (το άκουσα) χθες το βράδυ με μεγάλη έκπληξη και δεν πίστευα στα αυτιά μου» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις αγορεύσεις των δικηγόρων που άκουσε και ο ίδιος κατά την ακροαματική διαδικασία στο εφετείο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου του συνέστησαν να μην προειδοποιήσει προτού εφαρμόσει το διάταγμα.

«Εγώ είπα, «ας δώσουμε ένα μήνα προειδοποίηση»», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Αλλά τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μου είπαν: «δεν μπορείς να δώσεις κάποια προειδοποίηση, διότι εάν προειδοποιήσεις ότι θα λάβεις σκληρά μέτρα σε ένα μήνα ή σε μία εβδομάδα… οι άνθρωποι θα αρχίζουν να συρρέουν πριν από την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων»» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024