Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύπατη Αρμοστεία: Ανησυχητικές οι επιπτώσεις του διατάγματος Τραμπ

Ύπατη Αρμοστεία: Ανησυχητικές οι επιπτώσεις του διατάγματος Τραμπ

Την έντονη ανησυχία του για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη διαδικασία επανεγκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Την έντονη ανησυχία του για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη διαδικασία επανεγκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι μόνο αυτή τη βδομάδα, πάνω από 800 πρόσφυγες επρόκειτο να κάνουν την Αμερική τη νέα τους πατρίδα, όμως αντ’ αυτού ενημερώθηκαν ότι τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν επανεγκατασταθεί στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 120 ημερών της αναστολής που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, βάσει των μέσων μηνιαίων στοιχείων των τελευταίων 15 ετών. «Οι πρόσφυγες είναι πολύ αγχωμένοι, μπερδεμένοι και συντετριμμένοι για αυτή την αναστολή εν μέσω μίας διαδικασίας που είναι ήδη μακροσκελής», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία τους με τους Αμερικανούς πολίτες, τονίζει η ανακοίνωση. «Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή λόγω του πολέμου, των διώξεων, της καταπίεσης και της τρομοκρατίας. Τα άτομα και οι οικογένειες που παραπέμπονται από την Υπατη Αρμοστεία στις κυβερνήσεις για επανεγκατάσταση ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες – όπως άνθρωποι που χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια, που έχουν επιζήσει από βασανιστήρια, καθώς και γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η νέα πατρίδα που προσφέρουν οι χώρες επανεγκατάστασης αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ λιγότερο από το 1% πρόκειται να επανεγκατασταθεί κάποτε σε άλλη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι γίνονται δεκτοί από τις ΗΠΑ για επανεγκατάσταση, έπειτα από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχων ασφαλείας από την πλευρά της Αμερικής, επιθυμούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει ότι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα το συντομότερο δυνατόν.

» Η επανεγκατάσταση αποτελούσε ανέκαθεν μία κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Αποτελεί επίσης έναν ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες μπορούν να μοιραστούν την ευθύνη με τις βασικές χώρες υποδοχής προσφύγων, που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

» Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ υπήρξαν πρωτοπόροι παγκοσμίως στην προστασία των προσφύγων, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην ανεκτικότητα και τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού. Η Υ.Α. ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο, καθώς επίσης θα συνεχίσουν την μακρά τους παράδοση στην προστασία όσων τρέπονται σε φυγή λόγω των συρράξεων και των διώξεων».

Ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε τη θέση της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να απολαμβάνουν ίδια μεταχείριση όσον αφορά την προστασία και την παροχή βοήθειας, καθώς και να έχουν ίσες ευκαιρίες επανεγκατάστασης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητά ή τη φυλή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024