Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ κλείνει τις πόρτες στους πολίτες επτά χωρών

Ο Τραμπ κλείνει τις πόρτες στους πολίτες επτά χωρών

Ο αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε σύρους πρόσφυγες μέχρι νεωτέρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο σταματά και η έκδοση βίζας για πολίτες έξι άλλων -κυρίως μουσουλμανικών χωρών-, ανάμεσά τους του Ιράκ, του Ιράν, της Υεμένης και της Λιβύης, για διάστημα τριών μηνών. Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την παράδοσή τους στην υποδοχή προσφύγων.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε σύρους πρόσφυγες μέχρι νεωτέρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο σταματά και η έκδοση βίζας για πολίτες έξι άλλων -κυρίως μουσουλμανικών χωρών-, ανάμεσά τους του Ιράκ, του Ιράν, της Υεμένης και της Λιβύης, για διάστημα τριών μηνών.

Τα μέτρα, ισχυρίστηκε ο Τραμπ, είναι μέρος μιας σειράς μέτρων για να «μείνουν έξω από τις ΗΠΑ οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες». Στη διάρκεια της υπογραφής του διατάγματος, ο Τραμπ είπε: «Θέλουμε να αφήνουμε να εισέρχονται στη χώρα μας μόνο αυτοί που θα την στηρίξουν και που αγαπούν βαθιά τον λαό μας».

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έσπευσαν να σημειώσουν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε σύρους πρόσφυγες και την τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ορίζει:

  • Το πάγωμα του προγράμματος αιτήσεων ασύλου για διάστημα 120 ημερών.
  • Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία μέχρι να υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές».
  • Πάγωμα 90 ημερών στην είσοδο όσων φτάνουν από Ιράκ, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη εκτός εξαιρέσεων (π.χ. διπλωματών).
  • Να δίνεται προτεραιότητα σε πρόσφυγες που διώκονται εξαιτίας της θρησκείας τους, ωστόσο μόνο εάν οι πρόσφυγες αυτοί αποτελούν μέλη θρησκευτικής μειονότητας στις χώρες τους.
  • Έθεσε όριο υποδοχής 50.000 προσφύγων μέσα στο 2017 -αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που είχε υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο διάταγμα αφαιρέθηκε και η αναφορά στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία.

Το διάταγμα αναφέρει ότι όλα τα μεταναστευτικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις για να «καθοριστεί η πιθανότητα να γίνει ο ετών ένα μέλος της κοινωνίας που θα συμβάλει θετικά σε αυτήν».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι χριστιανοί Σύροι θα λαμβάνουν προτεραιότητα στις διαδικασίες ασύλου στο μέλλον.

OHE καλεί Τραμπ να συνεχίσει την υποδοχή προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) κάλεσαν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο», τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.

Η UNHCR και ο IOM υπογραμμίζουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τα «προγράμματα ασφαλούς επανεγκατάστασης και μετανάστευσης».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους» τονίζουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024