Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στα βασανιστήρια από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

«Όχι» στα βασανιστήρια από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, τασσόταν και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ισχύοντων κανονισμών στις ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων, οι οποίοι απαγορεύουν την χρήση βασανιστηρίων, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο -σε συνέχεια της δήλωσης Τραμπ που προκάλεσε σάλο ότι «ο εικονικός πνιγμός λειτουργεί». Παρά τη... διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των βασανιστηρίων, ο Τραμπ ανέφερε πως θα αφήσει την απόφαση περί επαναφοράς τους στον αρχηγό του Πενταγώνου και τον επικεφαλής της CIA.

Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ισχύοντων κανονισμών στις ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων, οι οποίοι απαγορεύουν την χρήση βασανιστηρίων, έγινε γνωστό την Πέμπτη από το Πεντάγωνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η χρήση της μεθόδου του εικονικού πνιγμού θα ήταν αποτελεσματική για την ανάκριση κρατουμένων, ωστόσο θα ανέθετε στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής της CIA προκειμένου να τον ενημερώσουν εάν θα έπρεπε να εφαρμοστεί εκ νέου.

«Η θέση [του στρατηγού Μάτις] δεν άλλαξε» μετά την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, δήλωσε ο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Απαντώντας σε ερώτημα που υπέβαλαν εγγράφως οι γερουσιαστές, ο στρατηγός Μάτις επισήμανε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τους ισχύοντες κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ανάκριση των κρατουμένων και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού ξηράς. Οι κανονισμοί απαγορεύουν τον εικονικό πνιγμό κι άλλες πρακτικές που θεωρούνται βασανιστήρια.

«Υποστηρίζω αυτούς τους κανονισμούς από την προετοιμασία και την θέσπισή τους το 2009» υπογράμμισε ο Μάτις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «δήλωσε ότι θα σέβεται και ότι είναι αποφασισμένος να στηρίζει το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συρράξεων, την Συνθήκη της Γενεύης και την αμερικανική νομοθεσία κι αυτό δεν αλλάζει» υπογράμμισε επίσης ο Τζεφ Ντέιβις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024