Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ υπογράφει διατάγματα με στοιχεία «δημιουργικής ασάφειας»

Ο Τραμπ υπογράφει διατάγματα με στοιχεία «δημιουργικής ασάφειας»

Ο Τραμπ το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του: Δεν θα αργήσει ούτε λεπτό ως πρόεδρος των ΗΠΑ να υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και το όραμα που θέλει «πρώτα την Αμερική». Πρώτος σταθμός, το περίφημο Obamacare, ωστόσο, το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε έχει αρκετή... δημιουργική ασάφεια.

Ο Τραμπ το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του: Δεν θα αργήσει ούτε λεπτό ως πρόεδρος των ΗΠΑ να υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και το όραμα που θέλει «πρώτα την Αμερική».

Πρώτος σταθμός, το περίφημο Obamacare, ωστόσο, το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε έχει αρκετή… δημιουργική ασάφεια.

Η γνωστή εικόνα στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο καθισμένο να υπογράφει στήθηκε λίγο γρήγορα, όπως παρατηρούν οι μη φιλικοί Times της Νέας Υόρκης.

Το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε είναι μόλις μία σελίδα. Και αφού το υπέγραψε έσπευσε για τους τρεις προεδρικούς χορούς στους οποίους είχε την υποχρέωση να παραστεί.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες για το ποια τμήματα του προγράμματος περίθαλψης μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αρκετά γενική: παρέχονται ευρείες αρμοδιότητες στα πλαίσια του νόμου σε ομοσπονδιακά όργανα και υπηρεσίες να αναθεωρήσουν, να καθυστερήσουν ή και να αλλάξουν πρόνοιες του νόμου «με υπέρογκο κόστος για ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, ασθενείς ή Πολιτείες».

Και όλα αυτά προτού μπει στη μέση το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο.

Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται ασφαλώς και το πολιτικό κομμάτι: ο Τραμπ μπορεί σε κάθε περίπτωση να πείσει το εκλογικό σώμα ότι έκανε τα λόγια πράξη: είχε κατ’ επανάληψη πει ότι το Obamacare είναι κακό, πρέπει να ξηλωθεί και θα ξηλωθεί…

Η λογική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους προέδρους, μεταξύ αυτών και ο Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ καθιέρωσε Ημέρα Πατριωτικής Υπερηφάνειας, ενώ έστειλε άμεσα στη Γερουσία τη λίστα με τους υποψήφιους υπουργούς.

Μάλιστα, για τον υπουργό Άμυνας υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα που να επιτρέπει υπουργοποίηση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει τα απαραιτητα 7 έτη από την αποστρατεία του.

Γρήγορα τα αντανακλαστικά και στον επίσημο δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου. Η ομάδα του νέου προέδρου έβαλε ψηλά τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας του: ενέργεια, εξωτερική πολιτική, εργασία και οικονομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ασφάλεια και εμπορικές συμφωνίες.

Περιέργως, απουσιάζουν το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης και η κλιματική αλλαγή.

Το Σάββατο ο Τραμπ θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της CIA. Αυτή η επίσκεψη έχει επίσης τη σημασία της, δεδομένου ότι η Υπηρεσία έχει «δείξει» τη Ρωσία στο θέμα των υποκλοπών και της ανάμειξης στην προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, γεγονός που ο Τραμπ δεν συμμερίστηκε απόλυτα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024