Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων στον Τραμπ λίγο πριν την ορκωμοσία

Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων στον Τραμπ λίγο πριν την ορκωμοσία

Προειδοποιήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον ΗΠΑ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Βερολίνο περιμένει την τήρηση των διεθνών συμφωνιών, ενώ από το Νταβός ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε κατά της μονομερούς απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ΕΕ από ότι το Brexit.

Προειδοποιήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον ΗΠΑ. O γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Βερολίνο περιμένει την τήρηση των διεθνών συμφωνιών, ενώ από το Νταβός ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε κατά της μονομερούς απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ΕΕ από ότι το Brexit.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν περιμένει εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης υπογράψει διεθνείς συμφωνίες. Δεν πιστεύω ότι ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος θα ξεσπάσει αύριο, αλλά φυσικά θα επιμένουμε στην τήρηση των συμφωνιών», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στο περιοδικό Der Spiegel.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Τραμπ επέκρινε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το ότι δεν παράγουν αρκετά αυτοκίνητα στο αμερικανικό έδαφος και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Οι αμερικανικές εταιρείες απασχολούν περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ενώ οι γερμανικές εταιρείες απασχολούν ανάλογο αριθμό εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι εύχεται στον Τραμπ καλή τύχη, εάν εννοεί να υπαγορεύσει στους Αμερικανούς τι αυτοκίνητα να αγοράζουν. «Δεν είναι αυτή η ιδέα μου για την Αμερική και νομίζω ούτε η δική του», είπε.

Αναφερόμενος στη μανία του Τραμπ με τα tweets , ο Σόιμπλε είπε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα οι αλλαγές πολιτικής που τουιτάρει.

«Δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η μορφή επικοινωνίας με τις ανακοινώσεις για την κυβερνητική πολιτική», προειδοποίησε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κάλεσε τον νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για την απορρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό.

Σε συνέντευξή του στο Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί μια μελλοντική αναταραχή και δεν μπορεί να αντιστραφεί από ένα μεμονωμένο μέλος.

«Κάθε κυβέρνηση είναι προφανώς ελεύθερη να έχει δημοσιονομικές πολιτικές και πολιτικές για τον ανταγωνισμό και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Σαπέν. «Αλλά για θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχει διεθνής συνεργασία». Ο Σαπέν πρόσθεσε ότι οι μονομερείς κινήσεις από την Ουάσινγκτον «δεν θα είναι καλοδεχούμενες και ως ένα βαθμό δεν θα είναι δυνατές».

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ένωση, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Το Brexit έχει φέρει αβεβαιότητα. Νομίζω πως η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ έχει φέρει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Χάμοντ σε μια συζήτηση για την ΕΕ στο ελβετικό θέρετρο Νταβός.

Ο Χάμοντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το πόσο μεγάλη θεωρούν ότι είναι η απειλή που θέτει η Ρωσία.

«Οτιδήποτε αλλάζει το εγκαθιδρυμένο στάτους κβο μιας Ευρώπης που ζει με τη Ρωσία ως γείτονα, αλλά ζει υπό μια προστατευτική ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως και γίνεται… θα επηρεάσει τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε δηλώσεις του προς βελγική εφημερίδα ο υπουργος Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς διατυπώνει κάποιες ανησυχίες έναντι ορισμένων απόψεως του Τραμπ, όπως η στήριξη που έχει εκφράσει για το Brexit, η κριτική του έναντι της ΕΕ και οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ.

Εντούτοις σημειώνει ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία «που συνηθίζει να διαπραγματεύεται και να κλείνει επωφελείς συμφωνίες». Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι τον ανησυχεί «η διμερής οπτική» του νέου προέδρου όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τονίζει ότι από πλευράς ΕΕ είναι απαραίτητη η ανάδειξη της «προστιθέμενης αξίας» της Ευρώπης, μέσω αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση, την αμυντική συνεργασία, την κοινή εξωτερική πολιτική κλπ.

Στο θέμα των διεθνών εμπορικών σχέσεων, ο Ρέιντερς αναφέρει, τέλος, ότι δεν αναμένει μια ευρεία πολιτική προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ, ενώ σημειώνει ότι το ζήτημα είναι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου μέσω κανόνων αποδεκτών από όλους, πρωτίστως με χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ΕΕ από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εργαζομένων.

Λίαν επιφυλακτικός απέναντι στον Tραμπ εμφανίζεται πάντως στο σύνολό του ο σημερινός βελγικός Τύπος εκτιμώντας ότι η επόμενη τετραετία θα είναι γεμάτη εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024