Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία από την κατάρρευση πολυώροφου κτίριου στην Τεχεράνη

Τραγωδία από την κατάρρευση πολυώροφου κτίριου στην Τεχεράνη

Σε τραγωδία κατέληξε η γιγάντια επιχείρηση της πυροσβεστικής να σβήσει τη φωτιά στο παλαιότερο πολυώροφο κτίριο της Τεχεράνης. Το κτίριο κατέρρευσε και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 30 πυροσβέστες είναι νεκροί.

Σε τραγωδία κατέληξε η γιγάντια επιχείρηση της πυροσβεστικής να σβήσει τη φωτιά στο παλαιότερο πολυώροφο κτίριο της Τεχεράνης. Το κτίριο κατέρρευσε και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 30 πυροσβέστες είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, αλλά και με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 30, ενώ το Reuters επικαλείται την κρατική ιρανική τηλεόραση και κάνει λόγο για τουλάχιστον 75 τραυματίες, περιλαμβανομένων 45 πυροσβεστών.

Η κατάρρευση του 15ώροφου (17ώροφο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) κτιρίου Plasco στο κέντρο της Τεχεράνης μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν, η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στους τελευταίους ορόφους περίπου στις 8 το πρωί.

Περίπου 200 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και ξεκίνησε μια γιγάντια επιχείρηση για την εκκένωση του κτίριου και την κατάσβεση της φωτιάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς 300 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε» μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το FARS, διευκρινίζοντας ότι όλοι είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο εκτός από τους πυροσβέστες. Πολλοί πυροσβέστες είχαν ήδη τραυματιστεί προτού καταρρεύσει το κτίριο.

Το κτίριο κατέρρευσε 3,5 ώρες αργότερα.

Οι περισσότεροι είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Σχεδόν αμέσως ήρθαν και οι καταγγελίες για ανύπαρκτα μέτρα πυρασφάλειας. «Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι το κτίριο δεν είναι ασφαλές» δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά φέρεται ότι ξεκίνησε από τον 9ο όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε σε βιοτεχνίες ενδυμάτων που βρίσκονται σε ψηλότερους ορόφους.

Ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου φαινόταν να έχει λυγίσει και να φθάνει ως το έδαφος ενώ γύρω από αυτόν περίπου 100 πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζαλάλ Μαλέκιας δήλωσε ότι το κτίριο ήταν γνωστό για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

«Είχαμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τους διαχειριστές του για την έλλειψη ασφαλείας» δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν διέθετε επαρκή αριθμό πυροσβεστήρων.

«Ακόμη και στις σκάλες ήταν συγκεντρωμένα πολλά ρούχα και αυτό είναι αντίθετο με τους κανονισμούς ασφαλείας. Οι διαχειριστές δεν έδιναν προσοχή στις προειδοποιήσεις» είπε στην κρατική τηλεόραση.

Το κτίριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του ’60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962 και μέχρι τα επόμενα χρόνια που κτίστηκαν ψηλότερα.

Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιάν, έναν ιρανο-εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024