Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν την Γκάμπια Νιγηρία, Γκάνα και Σενεγάλη

Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν την Γκάμπια Νιγηρία, Γκάνα και Σενεγάλη

Κλιμακώνεται η κρίση στην Γκάμπια, με τον πρόεδρο που έχασε στις εκλογές να αρνείται να αποχωρήσει: H Σενεγάλη, η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτικές τους δυνάμεις για να επέμβουν αν ο Γιαγία Τζαμέχ δεν παραιτηθεί για να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Αντάμα Μπάροου. Παράλληλα, η Μαυριτανία έχει αναλάβει διπλωματική διαμεσολάβηση για επίλυση της κρίσης και αποχώρηση του Τζαμέχ, η κυβέρνηση του οποίου έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Κλιμακώνεται η κρίση στην Γκάμπια, με τον πρόεδρο που έχασε στις εκλογές να αρνείται να αποχωρήσει: H Σενεγάλη, η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτικές τους δυνάμεις για να επέμβουν αν ο Γιαγία Τζαμέχ δεν παραιτηθεί για να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Αντάμα Μπάροου.

Παράλληλα, η Μαυριτανία έχει αναλάβει διπλωματική διαμεσολάβηση για επίλυση της κρίσης και αποχώρηση του Τζαμέχ, η κυβέρνηση του οποίου έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, ξένοι υπήκοοι συρρέουν στο αεροδρόμιο της Γκάμπια εγκαταλείποντας τη χώρα ενώ κάτοικοι έχουν αρχίσει να προσπαθούν να διαφεύγουν στη Σενεγάλη.

Στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου στην Γκάμπια, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντάμα Μπάροου είχε επικρατήσει έναντι του Τζαμέχ, ο οποίος κυβερνούσε από το 1994 (έχοντας αρχικά καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα).

Ο Τζαμέχ αρνείτο αρχικά να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ενδιάμεσα άλλαξε στάση και είπε πως θα αποχωρούσε αλλά στη συνέχεια έκανε ξανά στροφή και είπε πως δεν θα παρέδιδε την εξουσία, προσφεύγοντας δικαστικά εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος (σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που δεν έχει καν μέλη).

Κανονικά, ο Μπάροου θα πρέπει να ορκιστεί πρόεδρος την Πέμπτη αλλά ο Τζαμέχ έχει εμποδίσει την διαδικασία. Ο Μπάροου βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει για ομαλή αλλαγή εξουσίας και την Τετάρτη είχε βρεθεί στην πρωτεύουσα της Γκάμπια, Μπανζούλ, για να συνομιλήσει με τον Τζαμέχ. Το πρωί της Πέμπτης πήγε στο Ντακάρ της Σενεγάλης για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον εκλεγέντα Μπάροου.

«Είμαι λιγότερο απαισιόδοξος» είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντέλ Αζίζ φτάνοντας στο Ντακάρ. Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ.

Την ίδια στιγμή, η Σενεγάλη -η οποία περιβάλλει την Γκάμπια- έχει τεθεί επικεφαλής των χωρών της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών) που πιέζουν για άμεση επίλυση της κρίσης, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση για απομάκρυνση του Τζαμέχ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις Σενεγάλης, Νιγηρίας και Γκάνα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και έχουν κινητοποιήσει μονάδες για επέμβαση.

Η αεροπορία της Νιγηρίας έχει συγκεντρώσει μαχητικά, ελικόπτερα και 200 στρατιώτες στο Ντακάρ, η Γκάνα έχει αποστείλει επίσης περίπου 200 στρατιώτες ενώ η Σενεγάλη έχει ήδη αναπτύξει βαριά οπλισμένους στρατιώτες στα σύνορα με την Γκάμπια.

Εκτός του ότι η κυβέρνηση του Τζαμέχ έχει περιπέσει ουσιαστικά σε διπλωματική απομόνωση, έχει αποδυναμωθεί και εσωτερικά τις τελευταίες εβδομάδες με κύμα αποχώρησης στελεχών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γκάμπια είναι αδύναμες -διαθέτουν συνολικά μεταξύ 800 και 1000 (στην καλύτερη περίπτωση) στρατιώτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024