Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ για το Brexit: Σουρεαλιστική εποχή, αλλά επιτέλους λίγη σαφήνεια

Η ΕΕ για το Brexit: Σουρεαλιστική εποχή, αλλά επιτέλους λίγη σαφήνεια

Η απόρριψη εκ μέρους της Τερέζα Μέι «μερικής» συμμετοχής στην ΕΕ διά της παραμονής στην ενιαία αγορά φέρνει «επιτέλους λίγη σαφήνεια για τα βρετανικά σχέδια, λέει η Γερμανία διά στόματος των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή, αλλά τουλάχιστον μία πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit» λέει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνοντας ότι οι «27» είναι ενωμένοι και έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η απόρριψη εκ μέρους της Τερέζα Μέι «μερικής» συμμετοχής στην ΕΕ διά της παραμονής στην ενιαία αγορά φέρνει «επιτέλους λίγη σαφήνεια για τα βρετανικά σχέδια», λέει η Γερμανία διά στόματος των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

«Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή, αλλά τουλάχιστον μία πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit» λέει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι οι «27» είναι ενωμένοι και έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις εξόδου, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι μετά την ομιλία της που ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για ένα «σκληρό Brexit».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι η Βρετανία «έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια» αναφορικά με το Brexit, μετά την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία και ξεκαθάρισε πως η Βρετανία «είναι αδυνάτον» να παραμείνει στην ενιαία αγορά, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι «δεν φεύγει από την ΕΕ».

Ωστόσο η ίδια δεσμεύτηκε να πιέσει για «όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο» με τις ευρωπαϊκές χώρες και να υπογράψει νέες συμφωνίες με τις χώρες ανά τον κόσμο.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σκιαγράφησε σήμερα το όραμα της κυβέρνησής της για την έξοδο [από την ΕΕ] και έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια αναφορικά με τα βρετανικά σχέδια» δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σε ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί επίσης να υπάρξουν «όσο το δυνατόν πιο καλές, στενές σχέσεις» αφού επισημοποιηθεί το Brexit.

Η Μέι «υπογράμμισε πως η Βρετανία επιδιώκει μια θετική και εποικοδομητική σύμπραξη, φιλία με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό» ανέφερε επίσης ο Στάινμαγερ στην ανακοίνωσή του, στην οποία επαναλαμβάνει ότι οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μπορούν να αρχίσουν μόνον αφού η βρετανική κυβέρνηση επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης η ενίσχυση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μελών και η προστασία της ενότητας της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, τόνισε ο Στάινμαγερ.

Ανάλογη δήλωση, περί σαφήνειας, ήλθε από την υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ -ο οποίος και αναμένεται να διεκδικήσει την καγκελαρία απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές στη Γερμανία.

«Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία» ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μηνύματα που έστειλε σε δημοσιογράφους. «Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή [σ.σ. του Brexit]. Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης» υπογράμμισε.

Γαλλική διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε επίσης πως οι δηλώσεις Μέι προσφέρουν χρήσιμες διευκρινίσεις ως προς την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Brexit. Ωστόσο, τόνισε ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα στερήσει από τις βρετανικές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου το «ευρωπαϊκό τους διαβατήριο».

«Η Τερέζα Μέι έκανε χρήσιμες διευκρινίσεις διότι υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες. Το οικονομικό διαβατήριο του Σίτι δεν είναι συμβατό με μια αποχώρηση από την ενιαία αγορά, αυτό είναι βέβαιο» ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Η διεξαγωγή με ομαλό τρόπο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια καλή μελλοντική σχέση μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, τόνισε από πλευράς του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια μελλοντική εταιρική σχέση. Η προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλίσω τη σωστή συμφωνία για την ΕΕ των 27», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από την ομιλία της Τερέζα Μέι.

Ο Μπαρνιέ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις, κάτι που η Μέι είπε ότι θα ζητήσει περί τα τέλη του Μαρτίου, αποστέλλοντας στις Βρυξέλλες το επίσημο αίτημα. «Είμαι έτοιμος αμέσως μόλις το ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο»,σημείωσε ο Μπαρνιέ. «Μόνο η [επίσημη] ειδοποίηση μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ τόνισε ότι θα αποτελούσε «ψευδαίσθηση» αν κάποιος θεωρούσε ότι η Βρετανία μπορεί να απολαύει τα πλεονεκτήματα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς ταυτόχρονα να αποδέχεται τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή.

Ο Γκι Φερχόφσταντ προσέθεσε ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιοδήποτε άλλο κράτος πλήρες μέλος της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024