Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο ξεκάθαρου Brexit αποκαλύπτει η Βρετανή πρωθυπουργός

Σχέδιο ξεκάθαρου Brexit αποκαλύπτει η Βρετανή πρωθυπουργός

Περισσότερα για το πώς προτίθεται το Λονδίνο να υλοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ αναμένεται να γίνουν γνωστά την Τρίτη με την ομιλία της Τερίσα Μέι. Οι προτεραιότητες που θα ανακοινώσει η πρωθυπουργός θα πάρουν τη μορφή 12 σημείων και η Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύεται ότι αυτές θα είναι σαφείς.

Περισσότερα για το πώς προτίθεται το Λονδίνο να υλοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ αναμένεται να γίνουν γνωστά την Τρίτη με την ομιλία της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου η πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «επιθυμεί να είναι φίλος και γείτονας των ευρωπαίων εταίρων, αλλά επιθυμεί ταυτόχρονα να είναι χώρα που βλέπει πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Θα στείλει επίσης το μήνυμα ότι το Λονδίνο επιθυμεί την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ «όσο πιο ελεύθερα γίνεται» σε μια νέα σχέση ισότητας, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τη λογική της «συμμετοχής στην ΕΕ με το ένα πόδι».

Οι προτεραιότητες που θα ανακοινώσει η Μέι θα πάρουν τη μορφή 12 σημείων και η Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύεται ότι αυτές θα είναι σαφείς.

Η κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού που διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου έχει βρεθεί πολλές φορές να απολογείται στην κοινή γνώμη (και όχι μόνο) για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα πορευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις είναι η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι οι Σκωτσέζοι σε συντριπτικό ποσοστό είπαν «όχι» στην έξοδο από την ΕΕ.

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάχθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό και οι ψηφοφόροι στη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία τώρα σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας με την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Μαρτίου.

Οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτόν η πρωθυπουργός στην ομιλία της θα εμφανιστεί ενωτική, καλώντας την κοινωνία να αφήσει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές.

Εν αναμονή της ομιλίας, οι Ευρωπαίοι διατυπώνουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, εξέφρασε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πάρουν έως και πέντε χρόνια «και όχι δύο, όπως συχνά αναφέρεται».

Ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε πιο δηκτικός. «Κανείς δεν ήταν έτοιμος» είπε για το Brexit, συμπληρώνοντας ότι το Λονδίνο αυτοσχεδιάζει.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια άποψη του Παρισιού για την υπόθεση: πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά στην έξοδο χώρας από την ΕΕ.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024