Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Τραμπ σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Κίνα, «παιδικά αφελής» απαντά το Πεκίνο

O Τραμπ σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Κίνα, «παιδικά αφελής» απαντά το Πεκίνο

Δίνοντας σημάδια του πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική, ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέχεια στην κόντρα με την Κίνα, προκαλώντας ξανά αντίδραση του Πεκίνου -επίσημα και ανεπίσημα. Ο Τραμπ έθεσε εν αμφιβόλω την διατήρηση της 40ετούς στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στο ζήτημα της Ταϊβάν, διαμηνύοντας πως θα την χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης για αλλαγές στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων.

Δίνοντας σημάδια του πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική, ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέχεια στην κόντρα με την Κίνα, προκαλώντας ξανά αντίδραση του Πεκίνου -επίσημα και ανεπίσημα.

Ο Τραμπ έθεσε εν αμφιβόλω την διατήρηση της 40ετούς στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στο ζήτημα της Ταϊβάν, διαμηνύοντας πως θα την χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης για αλλαγές στο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα επαρχία της και τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι ΗΠΑ έχουν θέσει την Ταϊβάν στο διπλωματικό περιθώριο και διατηρούν ανεπίσημες μόνο σχέσεις, κρατώντας τη λεγόμενη γραμμή της «Μίας Κίνας» -συμπαρατασσόμενες δηλαδή «σιωπηρά» με το Πεκίνο στη διαμάχη, έστω κι αν τυπικά θεωρούν τη διαμάχη ανεπίλυτη.

Όταν ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβαν, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απομακρυνόταν από αυτήν την στάση. Το Πεκίνο τότε είχε αντιδράσει, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, όμως η ένδειξη προθέσεων του Τραμπ ήταν σαφής.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τις νέες αναφορές του Τραμπ. Μιλώντας στο Fox, είπε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την «πολιτική της Μίας Κίνας», αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην «πολιτική της Μίας Κίνας» αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».

Επανέλαβε τα όσα είχε πει και μετά το τηλεφώνημα με την Ταϊβάν -αναφερόμενος στους δασμούς και στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας- προσθέτοντας αυτή τη φορά και το ζήτημα της Βορείου Κορέας, κατηγορώντας το Πεκίνο πως «δεν μας βοηθά» με την Πιόνγκγιανγκ.

Όσον αφορά την αντίδραση στο τηλεφώνημα με την πρόεδρο της Ταϊβάν, ο Τραμπ είπε στο Fox πως «δεν θέλω να μου υπαγορεύει η Κίνα τι να κάνω και επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα που μου έγινε». «Ήταν πολύ καλό τηλεφώνημα, σύντομο, και γιατί να μπορεί μία άλλη χώρα να μου λέει αν μπορώ να δεχθώ ένα τηλεφώνημα;» ρώτησε.

«Παιδικά αφελής ο Τραμπ» το έμμεσο σχόλιο του Πεκίνου

Πριν η κινεζική κυβέρνηση αντιδράσει επίσημα στη νέα αναφορά Τραμπ, χρησιμοποίησε τους ανεπίσημους διαύλους της -δηλαδή τα κεντρικά άρθρα σε εφημερίδες του ΚΚΚ- τα οποία μιλούσαν για «παιδική αφέλεια».

Στη συνέχεια, το κινεζικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την «εξαιρετική ανησυχία» του για τις δηλώσεις Τραμπ.

Χαρακτηρίζοντας την πολιτική της «Μίας Κίνας» «βάση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να «αντιληφθεί την ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν».

Προηγουμένως, το κεντρικό άρθρο της κινεζικής Global Times (η οποία εκδίδεται από το κυβερνών κόμμα) χρησιμοποιούσε διαφορετικούς τόνους και κατέληγε στο ότι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος είναι «αφελής σαν παιδί στη διπλωματία».

Η στάση της «Μίας Κίνας δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί», ανέφερε το άρθρο.

Λέγοντας πως, «όταν έρθει η ώρα», το Πεκίνο θα αναπτύξει «αποφασιστικές νέες πολιτικές απέναντι στην Ταϊβάν», το άρθρο υπογράμμιζε ότι «θα αποδείξουμε πως οι ΗΠΑ όλον αυτόν τον καιρό δεν μπορούσαν να κυριαρχήσουν στα Στενά της Ταϊβάν και πως η επιθυμία του Τραμπ να προσφέρει προς πώληση την «πολιτική της Μίας Κίνας» με εμπορική σκοπιμότητα είναι παιδιάστικη παρόρμηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024