Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάπαυση πυρός κήρυξε ο στρατός γύρω από τη Δαμασκό και στο Ιντλίμπ

Κατάπαυση πυρός κήρυξε ο στρατός γύρω από τη Δαμασκό και στο Ιντλίμπ

Ο στρατός του καθεστώτος Άσαντ κήρυξε το βράδυ της Παρασκευής κατάπαυση του πυρός σε αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό -περιλαμβανομένης της πολιορκούμενης Μαντάγια- και σε τμήματα της βορειοδυτική επαρχίας Ιντλίμπ, χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αξιώνει εν τω μεταξύ με ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία να τερματιστεί το μακελειό στο Χαλέπι. Ρώσοι και Αμερικανοί συναντώνται το Σάββατο στη Γενεύη

Ο στρατός του καθεστώτος Άσαντ κήρυξε το βράδυ της Παρασκευής κατάπαυση του πυρός σε αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και σε τμήματα της βορειοδυτική επαρχίας Ιντλίμπ.

Στην ανακοίνωση του συριακού στρατού δεν διευκρινίζεται πόσο θα διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός, ενώ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο άμεσα εκ μέρους των ανταρτών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στις περιοχές όπου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός συμπεριλαμβάνονται η πόλη Μαντάγια, κοντά στη Δαμασκό, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, καθώς και οι κοινότητες Κεφράγια και αλ Φούα στην Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε, εν τω μεταξύ, με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο απαιτεί να τερματιστεί το μακελειό στη Συρία με την κήρυξη ανακωχής άμεσα και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι.

Το κείμενο, το οποίο εισηγήθηκε ο Καναδάς, υπερψηφίστηκε από 122 χώρες σε σύνολο 193 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεκατρείς χώρες καταψήφισαν και 36 απείχαν.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, αλλά μπορούν να έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε από το Παρίσι ότι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο συνάντηση εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να «σωθεί το Χαλέπι» με ένα σχέδιο που προβλέπει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, την απομάκρυνση των αμάχων αλλά και ανταρτών καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Σήμερα εργάστηκα και συνεχίζω να εργάζομαι για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να σώσουμε το Χαλέπι από μια απόλυτα ολοκληρωτική καταστροφή […] Αύριο, μια ομάδα από την Αμερική, υπό τη διεύθυνση του προέδρου Ομπάμα, θα βρίσκεται στη Γενεύη μαζί με τους Ρώσους και θα καταλήξουμε, το ελπίζω, σε ένα είδος διευθέτησης για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και το τι μπορεί να γίνει με την ένοπλη αντιπολίτευση», ανέφερε ο Κέρι κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ έκρινε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «όρθωσε το ανάστημά της και κάλεσε τη Ρωσία και τον [Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ] Άσαντ να σταματήσουν το μακελειό».

Ωστόσο ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε την Πέμπτη μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι το «να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει μια δραματική αναστροφή της κατάστασης στη Συρία δεν είναι ρεαλιστικό».

Η Γενική Συνέλευση ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να της παρουσιάσει μέσα σε 45 ημέρες τις εξελίξεις όσον αφορά τις προσπάθειες για την εφαρμογή του ψηφίσματος της και όσον αφορά «τους τρόπους και τα μέσα για την προστασία των αμάχων». Αυτό σημαίνει ότι με το καθήκον αυτό θα είναι επιφορτισμένος ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024